Cel mai mare caz de evaziune fiscală anchetat vreodată: 300 mil. dolari. Se fac percheziţii la studiouri video chat şi la bănci

Autor: Andrei Dumitrescu 17.03.2015

Poliţiştii şi procurorii fac, marţi, 93 de percheziţii în Bucureşti şi cinci judeţe, la studiouri video chat şi la filiale bancare, într-un dosar în care mai multe persoane sunt suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 300 de milioane de dolari.

Percheziţiile au loc în Bucureşti şi judeţele Buzău, Bacău, Sibiu, Timiş şi Ilfov, fiind vizată destructurarea a patru grupări infracţionale bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul prestării de servicii de tip "video chat", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că aproximativ 80 dintre cele 93 de percheziţii sunt făcute la studiouri video chat, iar restul la locuinţele suspecţilor şi la filiale bancare unde aceştia ar avea în conturi bani obţinuţi prinevaziune fiscală.

Anchetatorii vor duce la audieri nouă persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere.

În urma cercetărilor s-a stabilit că, prin conturile deschise la două societăţi bancare, membrii grupărilor infracţionale ar fi efectuat operaţiuni financiare de peste 300 de milioane de dolari.

"De asemenea, sunt efectuate cercetări în legătură cu o societate de tip «off-shore», care ar fi intermediat plăţi externe şi care ar fi ajutat membrii grupărilor la sustragerea de la plata impozitelor aferente veniturilor obţinute pe teritoriul României", a precizat Poliţia Română.

Anchetatorii urmează să pună sechestru asigurător pe 15 milioane de dolari aflaţi în conturile bancare ale suspecţilor, precum şi pe cinci locuinţe şi şase autoturisme.

Activităţile se desfăşoară în patru dosare penale, instrumentate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţiei de Investigaţii Criminale, sub conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La percheziţii participă 400 de poliţişti, acţiunea fiind sprijinită de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.