Topul companiilor de asigurări de viaţă după valoarea despăgubirilor achitate anul trecut

Autor: Ciprian Botea 22.03.2015

Sumele răscumpărate anticipat au ajuns anul trecut la mai puţin de jumătate din plăţile efectuate de asigurătorii de viaţă.

Clienţii companiilor de asigurări de viaţă au efectuat anul trecut răscumpărări anticipate şi retrageri parţiale din conturile de asigurare de 377 milioane de lei (echivalentul a 85 mil. euro), cu 14% sub nivelul din 2013, aceasta fiind cea mai vizibilă scădere a sumelor retrase anticipat din ultimii şase ani.

Sumele retrase din conturi înainte de termen sunt totuşi de două ori peste nivelul din 2007-2008, perioada de boom economic. Un val de răscumpărări anticipate a lovit companiile de asigurări odată cu izbucnirea crizei din 2009, iar în 2013 a fost atins un nivel record de 438 milioane de lei.

„Nevoia de lichidităţi a clienţilor, care a generat valul de răscumpărări din trecut, s-a mai redus. Lucrurile s-au mai aşezat faţă de anii trecuţi, chiar dacă nu pot spune că economia şi-a revenit”, comentează Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR, asociaţia brokerilor de asigurări.