Aerostar Bacău reduce la jumătate dividendele pentru acţionari

Autor: Ioana Tudor 19.03.2015
Producătorul de componente pentru avioane Aerostar Bacău (simbol bursier ARS) le propune acţionarilor un dividend brut de 0,07 lei pe acţiune din profitul net de 19,7 milioane de lei obţi­nut anul trecut.
 
Acţionarii ar urma să primească dividende totale de 10,6 mil. lei, adică 54% din câştigul pe 2014. Compania şi-a redus la jumătate rata de distribuţie a profitului net în acest an, iar investitorii au reacţionat. Acţiunile companiei au scăzut cu 3,5% în şedinţa de ieri.
 
Propunerea privind dividendele va fi supusă votului acţionarilor într-o AGA pe 23 aprilie.
 
Compania Iarom Bucureşti, deţi­nută de trei persoane fizice, Grigore Filip, Mihail Nicolae Toncea şi Doru Damaschin, controlează 71% din acţiunile Aerostar şi va primi dividende de 7,5 mil. lei. Cu o deţinere de 14,6% din acţiuni, SIF Moldova (SIF2) va încasa 1,57 mil. lei din profitul pe anul trecut, iar o sumă asemănătoare va merge către micii investitori de pe bursă care deţin împreună 14% din acţiunile Aerostar.
 
Aerostar a încheiat 2014 cu un câştig net de 19,7 mil. lei, cu 33% mai mare decât profitul obţinut anul anterior, astfel că aşteptările investitorilor erau că firma va plăti dividende mai mari, scenariu care însă nu s-a concretizat. Compania a fost pe profit şi a acordat dividende în fiecare din ultimii cincisprezece ani.