Samsung: Vânzările de smartphone-uri acoperă 90% din valoarea pieţei de telefoane mobile

Autor: Ioana Nita 22.03.2015

Piaţa smartphone-urilor a trecut în 2014 de 2,5 milioane de unităţi, valoarea fiind de peste 500 de milioane de euro.

Valoarea pieţei locale de smartphone-uri s-a situat anul trecut la circa 500 milioane de euro, cu peste 50% mai mult decât în 2013, acestea ajungând să aibă astfel o pondere de 90% în totalul pieţei de telefoane mobile din punct de vedere valoric. Cantitativ însă livrările de smart­phone-uri au reprezentat aproxi­mativ 55% din totalul pieţei de telefoane mobile, conform calculelor ZF bazate pe informaţiile furnizate de subsi­diara locală a gigantului sud-coreean Samsung.

„Piaţa de telefoane mobile a depăşit anul trecut 4,5 milioane de unităţi, potrivit estimărilor noastre, cu o valoare de peste 550 de milioane de euro. Iar piaţa smartphone-urilor a trecut în 2014 de 2,5 milioane de unităţi, valoarea fiind de peste 500 milioane de euro“, a declarat pentru ZF Alexandru Munteanu, şeful  diviziei de telecom din cadrul Samsung România, liderul pieţei locale de telefoane inteligente, cu o cotă de piaţă de peste 40%.

Vânzările de smartphone-uri au în­registrat creşteri spectaculoase în ultimii doi ani, cuprinse între 50% şi 60%. În 2012 s-au vândut aproximativ un milion de telefoane inteligente în Ro­mânia, iar în 2013 numărul acestora a ajuns la 1,5 milioane de unităţi, valoarea pieţei fiind de 320 de milioane de euro.

Piaţa de smartphone-uri va continua să crească în 2015, în medie cu 30% din punct de vedere valoric, iar ca număr de unităţi va depăşi 3 milioane de unităţi, potrivit lui Munteanu. 

„Deja în primele două luni ale anului piaţa de smartphone-uri a cres­cut cu peste 35%. Pe măsură ce ne vom apropia de jumătatea anului, procentele vor mai scădea, media anuală urmând să se situeze cel mai probabil la 30%.“

Tendinţa de înlocuire a telefoanelor simple (feature phones) a început în a doua jumătate a anului 2013, când au început să apară modele de smartpho­ne-uri tot mai ieftine. Astfel, utilizatorii şi-au înlocuit telefonul mobil şi au ales în mare parte un smartphone ieftin (entry level).