Enel va vinde centralele din Slovacia ca să nu fie nevoită să renunţe la profitul sigur din România

Autor: Radu Bostan 20.03.2015
Enel nu va mai vinde operaţiunile din România, deoarece activităţile locale de distribuţie a energiei şi producţie de electricitate din surse regenerabile se înscriu în noua strategie a grupului de a se concentra pe afaceri cu profit stabil şi riscuri reduse.
 
În schimb, Enel va renunţa la busi­ne­s­surile expuse riscurilor de piaţă, în spe­cial producţia de energie din surse con­venţionale, unde compania nu benefi­ciază de contracte cu preţ fix pe termen lung. Enel urmăreşte să obţină 5 miliarde de euro pe care să-i „recicleze“, orientând fondurile către investiţii rentabile.
 
„Din planul nostru de reciclare a capitalului nu mai face parte România, pentru că se integrează în strategia noastră. Nu vrem să vindem reţelele din România“, a declarat Francesco Starace, CEO-ul grupului Enel, într-o conferinţă în Londra.
 
Starace a pus astfel punct mai multor luni de speculaţii privind viitorul com­pa­niilor de distribuţie şi furnizare a energiei din România, care au 2,7 milioane de clienţi şi o cotă de piaţă de 33%. De pre­luarea firmelor Enel se arătase interesat inclusiv statul român, prin intermediul Electrica şi Nu­clear­electrica.