Canalul Dunăre-Marea Neagră în varianta bulgărească: 192 km şi 1,8 miliarde euro

Autor: Sebastian Tănase 20.03.2015
O autoritate regională din Bulgaria a adoptat o propunerea construirii unui canal navigabil de 192 de kilometri care să lege oraşul port de la Dunăre Ruse de cel litoral Varna.

Proiectul, de 3,6 mld. leva (1,84 mld. euro), ar trebui să contribuie la dezvoltarea transportului maritim din zonă precum şi la irigarea solurilor deosebit de fertile din această regiune, scrie Novinite.

Canalul va traversa districtele Veliko Tărnovo, Gabrovo, Razgrad, Ruse şi Silistra. Guvernatorul districtului Ruse, Stefko Bordziev, consideră ideea extravagantă, dar acceptă că ar putea aduce multe beneficii regiunii.

Bordziev a amintit că primele studii pentru construirea unui astfel de canal au fost iniţiate în 1972, dar proiectul a fost abandonat din cauza inabilităţii statului de a strânge fondurile necesare.

Canalul va contribui la dezvoltarea transportului fluvial şi maritim, însă va fi folosit şi pentru irigarea terenurilor agricole deosebit de fertile din zonă cât şi pentru asigurarea alimentării cu apă potabilă a zonei de nord a Bulgariei. De asemenea, proiectul va aduce o cale navigabilă mai scurtă între vestul Europei, est şi Marea Neagră. Transporturile pe apă sunt mai ieftine şi mai nepoluante.

Propunerea va fi dezbătută în consiliul de miniştri, urmând ca fondurile necesare pentru realizarea proiectului să fie obţinute de la investitori sau de la UE.

Guvernatorul districtului Varna, Stoian Pasev, a afirmat în februarie că propunerea a fost deja prezentată investitorilor chinezi.