Economia are 300.000 de joburi în minus, dar angajaţii au salarii reale mai mari cu 20%

Autor: Adelina Mihai 20.03.2015

Angajaţii români au avut parte de creşteri salariale de 64% în lei în ultimii opt ani (dar inflaţia de peste 40% din acest interval a anulat  două treimi din această creştere), în timp ce numărul de locuri de muncă se recuperează cu greu, arată o analiză ZF realizată pe baza evoluţiei celor mai importanţi indicatori ai pieţei muncii în perioada 2007- 2014.

Astfel, numărul de salariaţi din economie a ajuns la finalul anului trecut la 4,42 milioane de angajaţi, în creştere cu peste 95.000 de persoane prin comparaţie cu finalul anului 2013, dar efectivul de personal din economie este în continuare mai scăzut cu 300.000 de persoane faţă de perioada 2007 - 2008. În ceea ce priveşte şomajul, statisticile arată că rata şomajului a rămas relativ constantă în jurul valorii de 7% în ultimii ani.

„În general, creşterea productivităţii a fost reală, în sensul că acti­vităţile din zona de servicii s-au optimizat cu ajutorul soluţiilor infor­matice. În ceea ce priveşte evoluţia salariilor, cred că acestea au fost influenţate şi de evoluţia cursului euro-leu, pentru că mulţi angajatori produc pentru export, iar deciziile lor depind şi de această fluctuaţie. În plus, atunci când salariul minim creşte, salariu care este de regulă acordat categoriei de angajaţi fără niciun fel de pregătire, nu poţi lăsa restul salariilor la acelaşi nivel“, a explicat Mirela Marinescu, Head of Executive Search în cadrul grupului APT, cu activităţi în domeniul recrutării şi închirierii de forţă de muncă temporară.