Cum iubesc păpuşile/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 20.03.2015

Marius Chivu

Sfârşit de sezon

Povestiri

Editura Polirom

11 povestiri despre care editura afirmă că sunt „cinematografice şi îşi plasează acţiunea în cotidian: cel al oraşului, marcat de însingurare, sau al unei lumi rurale privite cu constiinţa acută a dispariţiei sale ineluctabile. Pe plaja din Vama Veche, în cluburile de noapte din Bucureşti sau din Cluj, pe străzile Londrei sau pe dealurile unor sate izolate, eroii se caută pe ei înşişi, îl caută pe celălalt, dar cel mai adesea aşteaptă ceva: să vină zorii pentru a pleca la spital, să treacă noaptea pentru a-şi regăsi liniştea, să se termine petrecerea pentru a-l duce în pat pe cel dorit, să primească un telefon de la cel disparut, să scape cu viaţă dintr-o altercaţie inevitabilă. Violenţa şi, mai ales, moartea pândesc permanent.”

 

Joel F. Harrington

Călăul credincios

Viaţă şi moarte, onoare şi dezonoare în tumultuosul secol al XVI-lea

Editura RAO

O carte la limita dintre istorie şi literatură. Pornind de la cronica personală a lui Frantz Schmidt, unul dintre cei mai cunoscuţi şi activi călăi din istoria Nürnbergului, Joel F. Harrington reconstituie o perioadă pe care istoria a îngropat-o în tabuuri şi stereotipii. Se foloseşte de această ocazie pentru a distruge miturile clădite în jurul acestei meserii detestate şi pentru a explica mecanismele disciplinei şi pedepsei din lumea postmedievală. Poate din pricina faptului că este o apariţie culturală sumbră, figura călăului a fost de multe ori prezentată monodimensional, ca un fel de vârf de lance pentru obscurantismul şi absolutismul din acele perioade revolute.  „O lectură fascinantă.” – Publishers Weekly  

 

Daria Donţova

Dragul meu ticălos

Editura Allfa

Colecţia Strada Ficţiunii. Traducere din limba rusă şi note de Antoaneta Olteanu. Când prietena ei, Iulia, îşi rupe piciorul şi este internată în spital, Evlampia, simpatica devoratoare de romane poliţiste, găseşte un nou prilej de a-şi pune la încercare flerul de detectiv şi, ca de obicei, nimereşte într-o poveste în care nimic nu este ce pare a fi. O pacientă moare în condiţii suspecte, lăsându-i fratelui ei o sumă mare de bani. Sarcina de a-l găsi pe bărbat îi revine, întâmplător, inepuizabilei Evlampia. Numai că nimeni nu pare să ştie de existenţa lui... În plus, nu mult după aceea, mor şi alte paciente, în aceleaşi condiţii stranii. După nenumărate întorsături de situaţie, la capătul unei aventuri incredibile, din care de-abia scapă cu viaţă, Evlampia reuşeşte să desfacă un nod încâlcit de mistere, oferindu-i cititorului o poveste plină de umor şi de suspans.

 

Petre Barbu

Marea petrecere

Editura Cartea românească

Un roman de dragoste, povestea unei iniţieri în iubire ca o încercare de salvare a sufletului. Leonid Damian, un bărbat la 50 de ani, pleacă spre oraşul natal ca să-şi îngroape sora mai mică, doborâtă de cancer. Mama şi tatăl său au murit de aceeaşi cumplită boală. În cele trei zile cât durează pregătirile pentru înmormântare, Leonid Damian nu va ajunge niciodată la căpătâiul surorii sale. Timp de trei zile, el va rătăci prin oraş, speriat de moartea care i-a răpus sora, dezorientat, copleşit, încărcat de regrete şi hăituit de amintiri. Această rătăcire este pretextul pentru a parcurge eşecul existenţial al unei familii legate nu prin iubire, ci prin suferinţa cancerului, dar şi eşecul unei societăţi româneşti clădite pe minciună, interese meschine şi corupţie.

 

VT Morogan

Frumosul asasin

Crime Scene Press

Când trupul neînsufleţit al unei turiste suedeze este descoperit pe o plajă din Tunisia, toate suspiciunile se îndreaptă asupra grupărilor extremiste islamice. Nimeni nu se gândeşte că autorii crimei trebuie căutaţi la altă altitudine şi nici că motivul asasinării nu-şi are resorturile în religie, ci în dorinţa de înavuţire. Caruselul crimelor continuă, iar singura legătură între victime pare să fie o respectabilă companie farmaceutică din Stockholm. Cei doi autori, Viorica şi Teodor Morogan trăiesc în Suedia şi au publicat până acum câteva romane poliţiste.

 

Cristina Nemerovschi

Păpuşile

Herg Benet Publishing

O poveste despre iubire şi moarte şi mai ales o iubire între două femei. Eroinele sunt două tinere, una abia ieşită din adolescenţă, Dora şi Luna. Dora are 18 ani, cântă într-o trupă rock şi se pregăteşte de bacalaureat. O întâlneşte pe misterioasa Luna de care se îndrăgosteşte pe loc. Eroinele par o continuare a eroinelor poveştii pentru copii cu Dora Minodora şi Luna Betiluna. Numai că acum povestea se cam complică, cei din jur le acceptă cu greu relaţia, intervin şi secrete întunecate care o fac pe Dora să o iubească pe Luna împotriva tuturor.