SIF-urile vor să încaseze 12 mil. lei din profitul Biofarm

Autor: Ioana Tudor 23.03.2015
Producătorul de medicamente Biofarm (simbol bursier BIO), controlat de trei dintre cele cinci SIF-uri, vrea să reia plata dividendelor după un an de pauză şi va propune acţionarilor distribuirea a peste jumătate din profitul net obţinut în 2014.
 
Compania vrea să plătească un dividend brut la 0,015 lei pe titlu, randamentul fiind de 5,3% raportat la preţul acţiunilor BIO de miercuri, ziua de dinaintea anunţului pri­vind reluarea distribuirii profitului către acţionari. Propu­nerea va fi supusă votului acţionarilor în AGA pe 23 aprilie.
 
Anul trecut titlurile BIO s-au ieftinit cu peste 7%, ana­liştii punând evoluţia negativă atât pe seama reducerii free-floatului companiei, de la 30% la circa 11%, cât şi pe seama inconsecvenţei managementului în politica de divi­dende.
 
„Atât timp cât free-floatul rămâne redus (procentul ac­ţiu­nilor disponibile la tranzacţionare - n.red.), cred că inte­resul va fi mai mic pentru această acţiune. Totuşi, perspectiva re­luării dividendelor ar putea ajuta la îmbunătăţirea per­cep­ţiei investitorilor“, spune analistul Daniela Ropotă de la firma de brokeraj Intercapital Invest.
 
Titlurile Biofarm sunt în creştere cu 0,6% de la începutul anului. Compania are o capitalizare bursieră de 308,7 mil. lei.
 
Biofarm a încheiat anul 2014 cu profit net de 26,5 milioane de lei, în urcare cu 2% comparativ cu câştigul din anul anterior. Peste 55% din câştig ar urma să meargă către dividende, potrivit propunerii.