Cea mai mare cooperativă agricolă din Germania a luat o afacere de 40 mil. € în România

Autor: Gabriel Razi 23.03.2015

BayWa, cea mai mare cooperativă agricolă din Germania, a cumpărat 90% din acţiunile firmei Patberg International, o afacere pornită de la zero în 2013 pe piaţa românească de un grup de foşti traderi de la Nidera, o altă casă multinaţională de comerţ cu materii prime agricole.

Patberg este o afacere de 40 mil. euro anual ce tranzacţionează un volum de peste 200.000 de tone de cereale.

„Vom face şi în continuare ce am făcut dintotdeauna, adică export de cereale. Germanii nu au luat active, ci au achiziţionat ideea afacerii, planul de business şi de dezvoltare pe următorii ani“, a declarat pentru ZF Victor Beznea, noul şef al BayWa în România. El este şi singurul dintre foştii acţionari care va rămâne în noua structură a firmei cu un pachet de 10%.

Trecerea foştilor traderi de la Nidera în barca germanilor de la BayWa marchează prima nouă prezenţă multinaţională majoră pe piaţa comerţului local cu materii prime agricole după patru ani de la intrarea în piaţă a cooperativei americane CHS.

BayWa este o afacere de 15 miliarde de euro anual ce tranzacţionează 25 milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase într-un sezon. Grupul are activităţi şi în construcţii sau energie verde.