Austriecii de la CA Immo şi Immofinanz se tatonează pentru o tranzacţie cu ecouri la Bucureşti

Autor: Cristi Moga 24.03.2015
Grupurile CA Immo şi Immofinanz din Austria, cu active totale de circa 13 miliarde de euro, se tatonează reciproc în vederea realizării unei tranzacţii ale cărei ecouri s-ar auzi şi la Bucureşti, unde cei doi investitori sunt printre cei mai mari proprietari de birouri.
 
Immofinanz, grup cu active de 9,2 mld. euro din care mai bine de 10% reprezintă portofoliul din România, şi-a manifestat ieri intenţia de a cumpăra un pachet de 29% din CA Immo, tranzacţie în urma căreia Immofinanz ar deveni cel mai mare acţionar al CA Immo.
 
Consiliul de administraţie al Immofinanz a anunţat că fondul deţinea la sfârşitul lunii ianuarie lichidăţi de 627 de milioane de euro, iar o eventuală preluare a unui pachet de 29% din acţiunile CA Immo ar necesita fonduri de aproximativ 530 de milioane de euro.
 
„Ne-am exprimat interesul pentru acest competitor mai mic anul trecut, când UniCredit şi-a vândut participaţia în CA Immo, iar acum nu pot decât să repet motivele invocate la vremea respectivă: CA Immo se potriveşte bine cu Immofinanz în ceea ce priveşte pieţele-cheie şi tipurile de active, iar experienţa noastră îndelungată în Europa Centrale şi de Est ne-ar permite să susţinem managementul în realizarea planurilor de expansiune în aceste ţări“, a declarat Eduard Zehetner, CEO al Immofinanz. Preţul propus de Immofinanz este cu 6% mai ridicat decât valoarea de piaţă de vineri a acţiunilor CA Immo. În prezent, cel mai mare acţionar al CA Immo, cu o participaţie de 26%, este grupul O1 din Rusia, deţinut de oligarhul Boris Mints, care la sfârşitul lunii februarie şi-a manifestat intenţia de a cumpăra 15% din Immofinanz. Preţul propus de CA Immo a fost însă considerat „mult prea mic“ de către Zehetner.
 
Replica celor de la CA Immo, grup cu active de 3,8 mld. euro la finalul lunii septembrie 2014, când activele din România erau de aproape 300 de milioane de euro, a venit la scurt timp după anunţul Immofinanz.