Firmele de leasing vând finanţări cu scadenţe tot mai mari: jumătate din contracte sunt între patru şi zece ani

Autor: Liviu Popescu 24.03.2015

Companiile de leasing financiar au acordat anul trecut 46% din finanţări pentru contracte cuprinse între patru ani şi zece ani, în creştere cu cinci puncte procentuale faţă de nivelul de anul trecut. Contractele încheiate între un an şi patru ani au avut o pondere de 53% din total. În premieră, anul trecut 1% din contracte au avut o durată mai mare de 15 ani, potrivit datelor Asociaţiei Societăţilor Financiare.

Vehiculele comerciale grele au avut o pondere de 36% din totalul finanţărilor de vehicule, în creştere cu şapte puncte procentuale faţă de nivelul din anul precedent. Pe de altă parte, vehiculele comerciale uşoare au înregistrat o scădere de două puncte procentuale, la 11%.

În 2014, companiile de leasing financiar au finanţat achiziţia de bunuri în valoare de 1,3 miliarde de euro (echivalentul a 6 mld. lei), în creştere cu 7% faţă de nivelul înregistrat în 2013.

Cu toate acestea afacerile noi nu au reuşit să acopere rambursările, astfel că portofoliul total al pieţei de leasing a scăzut cu 9%, la 2,2 mld. euro. Portofoliul este un element important pentru o companie de leasing, fiind practic singura sursă de venit.