Dolarul îşi pierde din forţă: a scăzut cu 3,5% într-o săptămână

Autor: Liviu Popescu 24.03.2015

Cursul anunţat de BNR pentru dolarul american a scăzut ieri la 4,07 lei, cu şase bani mai puţin faţă de şedinţa precedentă. Astfel, dolarul a înregistrat cea mai mare depreciere faţă de leu de la începutul anului şi a ajuns să contabilizeze o scădere de 3,5% faţă de maximul de 4,21 lei atins la jumătatea lunii martie. Euro a urcat uşor la la 4,43 lei în timp ce referinţa anunţată de BNR pentru francul elveţian a scăzut la 4,18 lei, cu 1 ban mai puţin faţă de nivelul de vineri.

Dolarul american a spart pragul de 4 lei la cursul BNR pe 4 martie, pentru ca peste doar o săptă­mână să atingă maxi­mul istoric. Atunci, apre­cierea dolarului com­parativ cu pe­rioa­da corespun­ză­toa­re a fost de 30%, de opt ori mai mare faţă de ran­damentele obţi­nute dintr-un depozit la termen în lei. În martie 2014, dolarul era cotat la 3,2-3,25 lei, iar în prezent mo­neda americană este mai mare faţă de nivelul atins în pri­mă­vara anului trecut cu 20%. Totuşi, cei care au economisit în dolari şi-au asu­mat unele riscuri în condiţiile în care bo­ni­ficaţiile la depozitele în această mo­nedă ajung la 1% pe an. La lei, boni­ficaţia la depozite este de 3% pe an.

Creşterea puternică a dolarului din ultimele luni a venit în condiţiile în care SUA, cea mai mare economie la nivel mondial, a sporit posibilitatea ca banca centrală americană (FED) să majoreze dobânzile, care se situează aproape de zero încă de la finele anului 2008. Însă cele mai recente date cu privire la producţia industrială şi piaţa imobilară din SUA, publicate la începutul săptămânii trecute, au fost sub estimările analiştilor, cea ce a determinat unii investitorii să considere că FED nu va lua prea curând o astfel de decizie.

Pe pieţele internaţionale dolarul s-a depreciat faţă de euro spre nivelul de 1,09 unităţi, ceea ce se reflectă şi pe piaţa românească. La jumătatea lunii martie, cotaţiile co­borâ­seră la 1,05 dolari, iar analiştii anticipau că moneda nu va ajunge la paritate cu euro.

Pe piaţa locală tranzacţiile cu dolari sunt reduse, astfel că Banca Naţională sta­bileşte cursul de schimb leu-euro în funcţie de cotaţiile euro-dolar pe pieţele internaţionale şi leu-euro pe piaţa de la Bucureşti. Populaţia are credite în dolari de echivalentul a 300 de milioane de lei şi credite în franci elveţieni de aproximativ 10 miliarde de lei. Pe de altă parte, depozitele în aceste două monede, care s-au apreciat puternic faţă de leu în ultimii ani, ating echivalentul a 6,4 mld. lei.