Dolarul mai are un pas să intre sub 4 lei, dar analiştii se aşteaptă la o revenire în forţă

Autor: Liviu Popescu 25.03.2015

Cursul anunţat de BNR pentru dolarul american a ajuns ieri la 4 lei, în scădere cu şapte bani faţă de şedinţa precedentă, în timp ce euro a scăzut cu 2,85 bani la 4,4 lei, cel mai redus nivel din ultimele şapte săptămâni. Referinţa anunţată de BNR pentru francul elveţian a scăzut uşor la şedinţa de ieri la 4,18 lei.

Pe pieţele internaţionale dolarul s-a depreciat faţă de euro spre 1,09 unităţi, ceea ce se reflectă şi pe piaţa românească. La jumătatea acestei luni, cotaţiile coborâseră spre 1,05 dolari.

Cu toate acestea, analiştii se aşteaptă ca dolarul să se aprecieze în perioada următoare faţă de euro odată cu creşterea supraproducţiei de petrol şi încetinirea cererii din partea Chinei, a doua economie ca mărime la nivel mondial.

Pe 4 martie, dolarul a depăşit pragul de 4 lei pe unitate pentru ca doar în câteva zile să urce la maximul istoric de 4,2 lei.

Creşterea economică din ultimele luni ale SUA, cea mai mare economie la nivel mondial, a sport posibilitatea ca banca centrală americană (Fed) să treacă la o etapă de întărire a politicii monetare, care se afltă aproape de zero încă din 2008.

Însă datele publicate săptămâna trecută în SUA, care au ratat estimările analiştilor, a îndemnat unii investitori să creadă că probabilitatea ca FED să majoreze în perioada următoare dobânzile s-a diminuat. Pe de altă parte, economia zonei euro stagnează, iar în această lună Banca Centrală Europeană a lansat cea mai mare injecţie de bani în economie, de peste 1.000 de miliarde de euro în speranţa ca motoarele vor reporni şi economia europeană va ieşi din deflaţie.

Ultima oară când euro a ajuns la paritate cu dolarul a fost în noiembrie 2002, iar în vara anului 2008 a atins maximul istoric de 1,6 dolari pe euro. Depozitele în franci elveţieni şi cele în dolari, două monede care s-au apreciat puternic faţă de leu în ultimii ani, ajung la 6,4 mld. lei, în timp ce creditele în dolari cumulează 300 mil. lei iar cele în franci elveţieni ajung la aproape 10 mld. lei.