Guvernul vrea să reducă TVA din iunie, la 20% cota standard sau la 9% pentru alimente de bază

Ziarul Financiar 25.03.2015

Potrivit premierului, după această reducere din luna iunie a unei taxe, de la 1 ianuarie 2016 vor fi aplicate oricum, simultan, prevederile proiectului noului Cod Fiscal, şi anume cota standard TVA de 20% şi TVA de 9% la alimente.

El a afirmat iniţial că "99% putem reduce TVA din aprilie", dar că mai trebuie avute ultime negocieri cu instituţiile financiare internaţionale.

"E 25 martie, avem o imagine extrem de clară a încasărilor la buget pentru primul trimestru. Asta înseamnă că putem 99% - păstrez acel 1% care nu ţine de partea economică, ci de negocierea noastră politică cu instituţiile financiare - să aplicăm o măsură de reducere a TVA chiar din luna aprilie", a spus Ponta.

Ulterior, la solicitările presei pentru a clarifica, Ponta a precizat că în aprilie va fi luată decizia pentru ca TVA să fie redusă mai devreme cu şase luni faţă de termenul stabilit iniţial, de 1 ianuarie 2016, şi anume din luna iunie a acestui an.

"Avem datele pe primul trimestru, care sunt extrem de pozitive legate de încasări la buget, şi putem în mod real - 99% am spus pentru că trebuie să discutăm cu instituţiile financiare internaţionale, să le arătăm aceste date - să devansăm faţă de 1 ianuarie, când intră în vigoare tot Codul Fiscal, o măsură legată de reducerea TVA, dar nu putem să le facem pe amândouă, adică şi de la 24 la 20 tot TVA-ul, şi de la cât este acum la 9% pentru produsele agricole. Putem doar una dintre ele, ca să nu riscăm şi să avem vreun dezechilibru bugetar. Până pe 15 aprilie, facem o analiză şi atunci decidem care din cele două măsuri, anticipate faţă de 1 ianuarie - pentru că la 1 ianuarie, prin Codul Fiscal, amândouă vor intra în vigoare - este mai utilă pentru dezvoltare şi ca semnal. Dacă o adoptăm în aprilie, cred că din 1 iunie se aplică", a spus Ponta.

Proiectul Codului Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 2016, şi la 18%, începând cu 2018.

În acelaşi timp, lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, şi care a inclus iniţial doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea şi altor produse, precum lapte, ouă, animale şi păsări vii, relevă proiectul actualizat de Cod Fiscal obţinut de MEDIAFAX.