Unu din doi clăpari Salomon este „Made in România“

Autor: Cristina Roşca 26.03.2015

Grupul finlandez Amer, cu afaceri de peste 2,2 mld. euro, care deţine în portofoliu unele dintre cele mai cunoscute branduri de echipamente sportive din lume precum Salomon, Wil­don sau Mavic, lucrează pe piaţa locală cu trei fabrici care au afaceri cumulate de peste 170 mil. lei.

Compania produce clă­pari şi legături pentru schiuri, roţi şi jante pentru biciclete în trei fabrici din România cu un total de 1.500 de angajaţi.

„Fabricile cu care lucrăm sunt Plas­tor şi Pereno din Oradea şi Chim­sport din Orăştie. Circa 1.500 de salariaţi lucrează în secţiunile dedicate nouă din cadrul fabricilor româneşti ale partenerilor. O parte din echipamentele din fabrici şi know-how-ul aferent sunt deţinute de noi, valoarea activelor fiind una importantă, deşi nu putem oferi cifre“, spune Heli Harri, ma­na­ger de comunicare şi relaţii cu in­vestitorii în cadrul Amer. Reprezen­tan­ţii grupului nu au precizat cât din producţie este realizată local, însă potrivit datelor ZF ju­mă­tate dintre clăparii Salomon sunt realizaţi în România. Fabricile partenere realizează de asemenea componente pentru bicicletele Mavic al căror preţ ajunge la 5.000 de euro.

„România ne oferă o infrastructură industrială bună, plus că găsim local şi producători de materii prime, piaţa fiind puternic competitivă. Mai mult, producem în Ro­mânia datorită poziţiei geo­grafice favorabile, transportul de la fabrici la următorul punct al grupului (centru de distribuţie sau o unuitate de asamblare - n.red.) este de doar 1-2 zile. Acest avantaj trebuie coroborat cu faptul că în România costurile salariale sunt stabile“, mai spun reprezentanţii Amer. România are printre cele mai mici salarii din producţie din Europa, sub 400 de euro (nivelul mediu pe economie).