De la construcţia de aeronave la producţia de suc de mere

Autor: Mădălina Dediu Panaete 29.03.2015

Emanuel Dobrinoiu, 32 de ani, care a lucrat în domeniul construcţiilor de aeronave, a renunţat să mai caute un job şi a decis să se întoarcă la livezile de meri din judeţul Dâmboviţa printre care a copilărit pentru a dezvolta propria afacere cu sucuri de mere.

Livezile Dobrinoiu, marca de sucuri naturale a antreprenorului, a luat naştere în anul 2013. Antreprenorul mai produce şi sucuri de pere, dar şi sucuri de mere cu ghimbir, cu sfeclă roşie sau cu gutui.

„Am început afacerea în anul 2013 când am revenit la origini, între livezile unde am copilărit. Părinţii noştri ne-au ţinut la şcoală datorită acestori livezi“, povesteşte Emanuel Dobrinoiu, care anterior a avut şi o afacere în domeniul alpinismului utilitar.

În această afacere, antreprenorul a investit circa 5.000 de euro, însă aproape toată producţia se face manual.

Sucurile sunt produse prin presare la rece şi pasteurizare în Văleni, judeţul Dâmboviţa.

Emanuel Dobrinoiu are o livadă de un hectar, dar ia fructe şi din livada fratelui său care are aceeaşi suprafaţă.

„În momementul de faţă nu mai fac faţă cu livezile proprii şi trebuie să cumpăr şi de la vecini“, explică antreprenorul, care deţine entitatea fiscală Dobrinoiu Dumitru Emanuel PFA.

Sucurile sub marca Livezile Dobrinoiu, dar şi merele din livadă sunt comercializate de antreprenor în piaţa Dacia din Braşov, dar şi în alte două magazine. De asemenea, antreprenorul mai trimite produsele şi în ţară prin curier.

Anul acesta, el a mai plantat peste 100 de puieţi şi spune că ar mai vrea să ia fonduri europene pentru a-şi dezvolta afacerea. „Am vrea poate să luăm utilaje mai performante“, a adăugat Dobrinoiu, care spune că doar două luni pe an nu produce şi nu lucrează în livadă.

Antreprenorul a lucrat un an în construcţii de aeronave şi după aceea a trebuit să-şi caute un alt loc de muncă. Cu toate acestea, a decis să îşi facă o afacere.

„Sunt mulţumit de alegerea pe care am făcut-o. Poate muncesc mai mult, dar sunt recompensat pe măsura muncii pe care o depun.“ Emanuel Dobrinoiu nu are angajaţi, dar lucrează zece ore pe zi.