Compania Aeroporturi Bucureşti are un nou consiliu de adminitraţie

Autor: Andreea Neferu 27.03.2015

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, societate cu vînzări de 132 de mil. euro şi un profit net de peste 15 mil. euro în 2013, care administrează cele două aeroporturi din Capitală – Henri Coandă (Otopeni) şi Aurel Vlaicu (Băneasa) –, are un nou consiliu de administraţie.

Potrivit Ministerului Transporturilor (MT), acesta este format din Geanina Cristina Puşcaşu (consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Victor Ponta, fostă asistentă a europarlamentarului Daciana Sârbu, soţia prim-ministrului), Sorin Paul Stoicescu (fost director al aviaţiei civile în cadrul Ministerului Transporturilor), Mirică Dumitrescu (proprietar al Medallion Air), Cosmin Peşteşan (manager public la direcţia de aviaţie civilă din cadrul Ministerului Transporturilor) şi Adrian Cighi (vicepreşedinte Franklin Templeton, care administrează Fondul Proprietatea). Aceştia au fost aleşi, potrivit MT, prin procedura de selecţie de management privat.

Anterior, consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Aeroporturi a fost format din Dan Iulius Plaveti (fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei), Anişoara Cornilă (director juridic la Ministerul Transporturilor), Gabriel Dumitraşcu (fostul şef al Direcţiei de Privatizare din Departamentul pentru Energie şi actualmente administrator special al Hidroelectrica), Cosmin Peşteşan (care a rămas în continuare în consiliul de administraţie al companiei) şi Mihai Cristian Marinescu (secretar general adjunct la Ministerul Transporturilor).

Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti a încheiat anul 2013 cu afaceri de circa 132 de milioane de euro şi un profit net de peste 15 milioane de euro, având 1.249 angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Aeroportul Otopeni, cel mai mare din ţară, a avut anul trecut 8,3 milioane de pasageri, în creştere cu 9% faţă de 2013, în timp ce Băneasa a fost tranzitat de doar 4.700 de pasageri, în scădere cu 22% faţă de anul anterior, potrivit Asociaţiei Aeroporturilor din România. Acţionarii Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti sunt Ministerul Transporturilor, cu 80%, şi Fondul Proprietatea, cu 20%. Şi operatorul aerian Tarom şi-a schimbat recent consiliul de administraţie, la trei săptămâni după ce echipa anterioară de conducere şi-a dat demisia.