Prognoze pe 2015: rapiţa este în linie dreaptă pentru a doua recoltă din istorie ca mărime

Autor: Gabriel Razi 30.03.2015
Producţia românească de rapiţă este esti­ma­tă în acest an la 0,95 milioane de tone, în scă­dere cu 13,6% faţă de rezultatul record is­toric de anul trecut, arată primele prognoze pe 2015 ale COCERAL, organizaţia euro­pea­nă a traderilor de materii prime agricole.
 
Ra­piţa este o piaţă de peste 250 milioane de euro anual, iar seminţele oleaginoase aduc fer­mie­ri­lor printre cele mai mari marje de profit, fiind la concurenţă cu porumbul sau floarea-soa­re­lui.
 
Recolta ar urma să fie a doua din istorie ca volum şi un centru de profit cheie pentru fermierii cu expuneri pe acest produs, însă rezultatul final depinde de vreme şi de investiţiile făcute de agricultori în primăvară. „Condiţiile sunt favorabile pentru o re­col­tă bună, dar se poate pierde 20% din recoltă din cauza atacurilor şoarecilor“, spune Nicolae So­fone, şeful Cooperativei Dobrogea-Sud, cea mai mare cooperativă de fermieri. Iarna târzie şi ploile din toamnă au oferit con­diţii propice pentru înmulţirea dăună­to­rilor, astfel că acum fermierul vorbeşte despre posi­bilitatea ca productivitatea să nu aibă po­ten­ţialul de a ajunge la nivelui celei de anul trecut.