CEO Carpatica: Banca se află într-o situaţie mai bună decât în urmă cu doi ani

Autor: Andra Oprescu 30.03.2015

Banca Comercială Carpatica (BCC) se află într-o situaţie mai bună decât în urmă cu doi ani, iar procesul de diminuare a capitalului în vederea acoperirii pierderilor băncii nu va afecta participaţia acţionarilor, a declarat Johan Gabriels, CEO al BCC. „Subliniem că acest proces (diminuarea capitalului- n. red.), deşi presupune anularea unui număr de acţiuni, nu afectează participaţia acţionarilor, fondurile proprii ale băncii rămânând nemodificate“, a spus acesta.

Acţionarii BCC se vor întâlni marţi 28 aprilie într-o adunare generală extraordinară pentru a vota reducerea capitalului băncii, dar şi pentru a analiza toate opţiunile disponibile privind creşterea ratei de adecvare a capitalului la active: infuzie de capital nou printr-un împrumut subordonat, infuzie de capital de rang 1 sau realizarea unui proces de fuziune, după cum spune şeful Carpatica într-un comunicat.

Acţiunile Carpatica au închis vineri în scădere cu 5,83%, la 0,0485 lei/unitate, după ce joi au pierdut 14,88% din valoare. Declinul cotaţiilor a venit după ce directoratul Băncii Comerciale Carpatica a anunţat joi că vrea să reia discuţiile cu reprezentanţii Nextebank pentru a stabili condiţiile unei potenţiale fuziuni şi le-a propus acţionarilor reducerea capitalului cu 204,5 mil. lei (46,3 mil. euro) pentru acoperirea pierderilor. Carpatica a trecut anul trecut pe pierderi, înregistrând un rezultat negativ de circa 170 mil. lei.