Francul elveţian atinge maximul ultimei luni şi jumătate. Dolarul vrea să atingă din nou 4,1 lei

Autor: Liviu Popescu 30.03.2015

Francul elveţian a revenit pe creştere şi a închis săptămâna trecută la 4,22 de lei, maximul ultimei luni şi jumătate, creşterea faţă de şedinţa precedentă fiind de 1,07 bani. Pe 11 februarie, moneda elveţiană era cotată la 4,23 de lei, iar maximul istoric a fost atins în a doua jumătate a lunii ianuarie, când francul s-a apropiat de pragul de 4,6 lei, după ce banca centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul de 1,2 franci pentru un euro.

Referinţa anunţată de BNR pentru dolarul american a ajuns la 4,08 lei, dolarul contabilizând într-o singură zi o apreciere de 1,8%, respectiv şapte bani, faţă de moneda naţională, cel mai mare avans din ultimele două săptămâni. Dolarul american a spart pe 4 martie pragul de 4 lei pe unitate la cursul BNR, pentru ca peste doar o săptămână să atingă maximul istoric de 4,2 lei pe unitate. Atunci, aprecierea dolarului comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 30%.

În martie dolarul era cotat la 3,2-3,25 de lei, iar în prezent moneda americană este mai mare faţă de nivelul atins în primăvara anului trecut cu 25%. Pentru euro, BNR a anunţat un curs de 4,42 de lei, în urcare cu 0,34 bani, şi astfel moneda unică a înregistrat a treia şedinţă de creştere consecutivă.

Pe pieţele internaţionale raportul euro/dolar a scăzut la 1,08, în condiţiile în care la jumătatea acestei luni raportul ajungea la 1,05, evoluţie care se reflectă şi asupra leului. Pe piaţa valutară locală tranzacţiile în monedă americană sunt reduse, astfel că BNR stabileşte indirect cursul de schimb leu-euro în funcţie de cotaţiile euro-dolar pe pieţele internaţionale şi leu-euro pe piaţa de la Bucureşti.