Electrica bagă banii din IPO în reţele, cu investiţii suplimentare de 1,5 miliarde de lei pe patru ani

Autor: Radu Bostan 30.03.2015

Compania ţinteşte economii pe termen lung şi speră ca ANRE să-i permită să păstreze profitul. Grupul a încheiat primul an pe bursă cu un plus de 27% la profitul net, iar pentru 2015 se aşteaptă la încă un plus de 15%.

Grupul de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica (simbol bur­sier EL) ia în calcul utilizarea fondurilor strânse în oferta publică iniţială (IPO) pentru a suplimenta programul anual de investiţii în reţele cu mai mult de 300 milioane de lei peste angajamentul anual asumat în faţa Autorităţii Naţio­nale de Reglementare în Energie (ANRE). Valoarea alocării supli­men­tare s-ar ridica astfel la 1,5 mld. lei de-a lungul perioadei 2015-2018, grupul urmărind printre altele să introducă în zonele sale de monopol reţele electrice şi contoare „inteligente“.

Electrica admite însă că există riscul ca investiţiile bonus să nu-i fie re­cunoscute de ANRE în baza de active reglementate (BAR), adică va­loarea activelor (utilaje, infrastruc­tură etc.) folosite în prestarea servi­ciului de distribuţie. Împreună cu rata regle­mentată de rentabilitate (RRR), valoa­rea BAR influenţează profitul pe care au voie să-l realizeze monopolurile naturale din distribuţia de energie. Principala sursă de profit sunt tarifele de transport sau de distribuţie, care sunt suportate de consumatorii finali, iar analiştii consideră improbabilă o creştere a acestor tarife, care reprezintă deja în jur de 30% din valoarea facturii la consumatorul final. „Programele de investiţii aprobate de ANRE pentru cea de-a treia perioadă de reglementare (2014-2018) pot fi suplimentate cu investiţii care, deşi nu vor fi remunerate în BAR în perioada curentă de reglementare, vor genera economii de costuri şi suprae­ficienţă, beneficiul fiind la un nivel egal sau superior RRR“, scrie manage­mentul Electrica în raportul anual pe 2014.