Marcel Cobuz, românul responsabil de fuziunea secolului în construcţii

Autor: Andreea Neferu 04.04.2015

Românul Marcel Cobuz, fost CEO al subsidiarelor din Indonezia şi Irak ale producătorului francez de ciment Lafarge, se ocupă de procesul de preintegrare a gru­pului din Hexagon în gigantul LafargeHolcim, entitate ce va fi creată la vară prin fuziunea dintre Lafarge şi compania elveţiană Holcim, cea mai mare tranzacţie din industria mondială a construcţiilor din acest secol.

„Marcel Cobuz este project manager de integrare, fiind responsabil cu procesul de preintegrare a Lafarge în proiectul de fuziune Lafarge-Holcim. El se ocupă cu coordonarea proceselor lan­sate pentru pregătirea integrării celor două grupuri“, a declarat pentru ZF Sabine Wacquez, director adjunct pe relaţii cu presa în cadrul grupului Lafarge.

Cobuz şi-a început cariera în cadrul BNR şi a fost unul dintre cei care au pus bazele Bursei de Valori Bucureşti în România postcomunistă. El are o carieră de un deceniu şi jumă­tate în cadrul grupului Lafarge, ocu­pând de-a lungul timpului mai multe po­ziţii în cadrul companiei, printre care project manager la sediul central din Paris sau CFO pentru subsidiarele fran­cezilor din România şi Grecia, potrivit pro­filului executivului român de pe re­ţeaua de socializare business LinkedIn. De asemenea, între 2006 şi 2008 Cobuz a fost CEO al subsidiarei Lafarge din Indonezia, ocupându-se printe altele şi de reconstrucţia unei fa­brici afectate de tsu­namiul din 2004. În perioada 2008-2012, el a ocupat funcţia de CEO al Lafarge Irak, având în sub­or­dine 3.000 de angajaţi, iar din ia­nuarie 2012 a fost senior vicepresident pe ino­vare la sediul central al Lafarge. Din vara anului trecut, se ocupă de inte­gra­rea Lafarge în noua entitate ce va fi for­mată după fuziunea cu elveţienii de la Holcim.

A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti, are un doctorat în economie globală şi cursuri de management în Elveţia şi Franţa.

Între 1995 şi 1998 a fost CEO pe pieţe de capital în cadrul băncii austriece Creditanstalt Investment Bank. A fost managing partner al societăţii de avocatură Cobuz şi Asociaţii şi vicepreşedinte al Ana Group.

Începând din 2000, a fost recrutat de grupul francez Lafarge, în cadrul căruia a lucrat de-a lungul timpului în poziţiile de project manager la sediul central, CFO pentru subsidiarele din România şi Grecia şi CEO al Lafarge Indonezia şi Lafarge Irak.

Din 2012 a fost numit senior vicepresident pe inovare la sediul central din Paris al Lafarge, iar din iulie 2014 se ocupă de preintegrarea Lafarge în noul gigant LafargeHolcim.