Recep Erdogan vine în România, unde turcii au exporturi de 2 mld. euro anual

Autor: Gabriel Razi 31.03.2015

Preşedintele turc Recep Erdogan urmează să facă o vizită mâine în România, oca­zie cu care va avea întrevederi cu preşe­din­tele Klaus Iohannis, dar şi cu premierul Victor Ponta. În programul vizitei figurează şi o intâl­nire între Mevlut Cavusoglu şi Bogdan Aures­cu, miniştrii de extrene ai celor două ţări, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

„Ne vom reconfirma parteneriat strategic cu ocazia acestei vizite făcute în perioada de după alegerea preşedintelui Iohannis.“ Sunt 70.000 de cetăţeni de origine turcă şi alţi 20.000 de cetăţeni turci care trăiesc în România“, a declarat Erdogan pe site-ul administraţiei pre­zi­denţiale turceşti.

Prezenţa lui Erdogan la Bucureşti vine în contextul unui turneu diplomatic pe care aces­ta îl face în Europa de Est cu destinaţii ce in­clud şi Slovenia şi Slovacia. Vizita preşe­din­te­lui turc în România vine la şapte ani distanţă de la precedentul eveniment similar. Recep Erdo­gan a mai venit la Bucureşti în 2007, atunci când ocupa fotoliul de premier.

Pe agenda lui Recep Erdogan sunt relaţiile comerciale, dar şi obţinerea de susţinere pen­tru de­mersurile pe care Turcia le face pentru a adera la Uniunea Europeană.

Turcia este pentru România un ele­ment-che­ie pe harta pieţelor internaţionale de export având în vedere că firmele româneşti au livrat anul trecut produse de 2,3 mld. euro către aceas­tă destinaţie. Turcia este al cincilea cel mai mare partener de export pentru produsele ro­mâneşti şi al unsprezecelea par­tener de im­port cu un volum de afaceri de aproa­pe 2 mld. euro anul trecut. Fluxu­rile de comerţ inter­na­ţio­nal între România şi Turcia au generat anul trecut un excedent de 373 milioane de euro pentru economia locală. Excedentul este însă la jumătate faţă de acum cinci ani. Exporturile ro­mâneşti către Turcia se bazează pe fier, oţel, com­bustibili şi vehicule, iar importurile din Tur­cia sunt construite în jurul echipamentelor pen­tru industria nucle­ară, vehicule, dar şi ţesături.

Dacă valoarea totală a schimburilor co­mer­ciale dintre România şi Turcia se păs­trea­ză constantă la circa 4,2 miliarde de euro în ulti­mii cinci ani, nu aceeaşi evoluţie au avut-o şi investiţiile pe care companiile turceşti le-au fă­cut în România. Stocul investiţiilor turceşti s-a înjumătăţit în perioada 2009-2013 la 350 mi­l. euro. Turcia este al 17-lea cel mai mare inves­ti­tor străin în România, arată cele mai recente da­te ale Băncii Naţionale. Stocul investiţiilor tur­ceşti este în realitate mai mare având în ve­dere că o parte din companii au preferat să in­ves­tească local prin intermediul vehiculelor înre­gistrate în Olanda. Una dintre cele mai re­cente proiecte majore de investiţii turceşti este con­struirea unei fabrici de dulciuri ce este ridi­cată în prezent la Craiova de producătorul ETI. Turcii sunt prezenţi şi în industria electro­cas­nicelor prin fabrica Artic de la Găieşti sau în producţia de ţevi prin fabrica Superlit de la Buzău.