Vulnerabilităţile Petrom au „anulat“ 2,8 mld. lei din profit

Autor: Roxana Petrescu 31.03.2015

Litigiile cu miile de angajaţi care au părăsit compania, evoluţia sub aşteptări a unor investiţii sau insuccesul unor proiecte de explorare şi producţie au fost elementele care au marcat profitul Petrom în perioada 2011-2014, provizioanele făcute de companie înregistrând în 2014 maximul ultimilor patru ani.

În 2014, profitul net al Petrom s-a înjumătăţit faţă de recordul din 2013, în timp ce vânzările s-au redus cu 11%, cel mai important factor care a atacat câştigul firmei fiind elementele speciale. Ce sunt aceste elemente speciale, categorie care în ultimii patru ani a „rupt“ circa 2,8 miliarde de lei din profitul Petrom?

Elementele speciale sunt nişte cheltuieli cu caracter excepţional, care nu fac parte din activitatea curentă a companiei, cum ar fi compensaţiile în cazul unor restructurări sau evaluări în jos de active.

WikiZF: Profilul companiei Petrom

Anul trecut, Petrom a înregistrat elemente speciale de 1,6 miliarde de lei. Pe segmentul de explorare şi producţie, compania a înregistrat elemente speciale negative de 735 de milioane de lei pentru deprecierea activelor din Ka­zahstan.

O altă vulnerabilitate pentru Petrom s-a dovedit a fi centrala de la Brazi pentru care s-au constituit elemente speciale negative de 755 de milioane de lei. Mai mult, între 2011 şi 2014, Petrom a înregistrat elemente speciale negative de 223 de milioane de lei în contul restructurării şi a personalului. În această perioadă, peste 6.000 de oameni au plecat din Petrom.