Adrian Porumboiu este la cuţite cu APIA

Autor: Gabriel Razi 01.04.2015

Omul de afaceri din Vaslui a primit  penalizări cât profiturile sale pe şase ani.



Comcereal Vaslui, cea mai mare firmă a lui Adrian Porumboiu, unul dintre primii trei producători agricoli locali, a fost amendată de APIA, agenţia care distribuie subvenţiile pentru fermieri, cu 12 milioane de lei (2,7 milioane de euro) pentru nereguli într-o fermă de vaci.

Autorităţile au eliminat Comcereal Vaslui şi de la plata subvenţiilor din acest an astfel că omul de afaceri român ar urma să piardă şi încasări viitoare estimate la 4,5 mil. euro. Pierderea de încasări din subvenţii şi amenda cumulează 7,2 mil. euro, sumă egală cu profitul net cumulat al Comcereal Vaslui din perioada 2008-2013.

„Am avut proasta inspiraţie să investesc în trei ferme de vaci. (...) Amenda este o enormitate“, a spus ieri Adrian Porumboiu la evenimentul „Mediafax Talks about Agriculture“. Antreprenorul român este o prezenţă extrem de rară la evenimentele de business organizate în Bucureşti.

Conflictul dintre Porumboiu şi autorităţile guvernamentale a început în urmă cu cinci zile atunci când omul de afaceri a afirmat pentru prima dată public că a primit notificări în privinţa unei amenzi.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) acuză Comcereal Vaslui de nereguli repetate în privinţa numărului de animale din ferme astfel că producătorul agricol ar fi primit subvenţii pentru un număr de animale mai mare decât cel real existent în ferme.

“Acţiunea avea repetabilitate astfel că am susupu excluderea de la plată. Suntem în etapa de soluţionare a acestui dosar”, a spus Mihai Puţintei, şeful APIA, prezent şi el la evenimentul Mediafax.

Comcereal Vaslui a contestat decizia APIA iar dosarul ar urma să ajungă în viitorul apropiat pe rolul instanţelor de judecată.

Valoarea amenzii primite de firma lui Porumboiu se raportează la procente din valoarea totală a subvenţiilr pe care compania le-a primit în anii anteriori.

Cea mai mare parte a subvenţiilor primite anterior de Porumboiu prin Comcereal Vaslui au fost plăţi directe pentru fiecare din cele 27.000 de hectare pe care le exploatează compania. Pe aceeaşi entitate fiscală, omul de afaceri opera şi ferma de vaci de aproximativ 800 de capete unde APIA a anunţat că a descoperit neregulile.

Adrian Porumboiu se află în procesul de a delista Comcereal Vaslui de pe piaţa de capital, mişcare în urma căreia ar avea de plătit 1.3 milioane de euro acţionarilor minoritari, potrivit unor calcule anterioare ale ZF. Fostul arbitru controlează 90% din acţiunile Comcereal Vaslui, fost depozitar de stat ce deţine şi silzouri şi magazii de cereale.

Companiile antreprenorului s-au aflat pe ţinta de achiziţii a mai multor jucători de agrobusiness în ultimele luni. Porumboiu a avut negocieri în acest sens cu grupul moldovean Trans-Oil, care deţine o fabrică de ulei pe piaţa locală.

Grupul Racova, deţinut de Adrian Porumboiu, este între primii trei jucători din producţia agricolă jucând în aceeaşi ligă cu Ioan Niculae (InterAgro), cu libanezul Jihad El Khalil (Grupul Maria) sau Mihai Anghel (Cerealcom Dolj).