Ursache, ASF: Continuarea programului de listări al statului este în avantajul României

Autor: Radu Bostan 01.04.2015
Programul de listare pe bursă a com­pa­niilor de stat trebuie să continue, pentru că în piaţă există interes pentru pachete minoritare la Compania de Aeroporturi Bucureşti sau Portul Con­stanţa, iar con­textul este fa­vo­rabil, cu taxe reduse, a spus Mircea Ursache, vicepreşedintele Auto­ri­tăţii de Supraveghere Financiară (ASF), res­pon­sabil de piaţa de capital.
 
„Am prezentat Guvernului avantajele con­tinuării programului de listări a com­paniilor de stat şi sper să nu se oprească. Se poate merge şi pe soluţii mixte, văd şi IPO-uri pentru majorări de capital social care să capitalizeze companiile dacă au proiecte de investiţii, dar văd şi pachete de 20-25% pentru listări, fie că e vorba de Portul Constanţa sau Compania de Aeroporturi“, a spus Ursache la emisiunea ZF Live.
 
În afară de acestea, „foarte atractive“ sunt pa­chetele minoritare deţinute de stat la Tele­kom şi OMV Petrom, a adăugat el. Statul deţine 45% din acţiunile fostului Rom­tele­com, acum controlat de grupul Deutsche Tele­kom, şi 20% din acţiunile Petrom, con­trolat de grupul austriac OMV.
 
Vicepreşedintele ASF a adăugat că ar trebui reluată practica rezervării unei cote din emisiunea de acţiuni pentru investitorii mici, care să poată cumpăra titlurile la un anumit discount, aşa cum s-a întâmplat la listările Nuclear­electrica (SNN), Romgaz (SNG) şi Electrica (EL). Tranşa investitorilor de retail a fost suprasubscrisă la toate cele trei oferte.