Şeful Fondului Proprietatea: Investitorii vor să ştie dacă lupta anticorupţie este pe bune. Mă aştept să aibă loc o schimbare dramatică în mediul administrativ dar şi de business ca urmare a acestei campanii

Autor: Roxana Pricop 02.04.2015
Cât de reală este campania anticorupţie din Ro­mânia şi ce schimbări va produce în mediul de afaceri şi în administraţia publică?, au vrut să ştie fondurile americane de investiţii şi analiştii băncilor care au participat luni şi marţi la eve­ni­mentul Romanian Investor Days de la New York.
 
„Investitorii vor să ştie dacă recentele arestări şi campania anticorupţie din România sunt pe bune sau dacă sunt alimentate politic. Mă aştept să aibă loc o schimbare dramatică în mediul administrativ dar şi de business ca urmare a acestei campanii. Autorităţile cred că vor deveni mult mai atente“, a spus Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, care alături de Bursa de Valori Bucureşti şi Swiss Capital a or­ganizat eveni­mentul.
 
La acest eve­ni­ment a fost invitat să ţină un discurs şi să se întâlnească cu inves­ti­torii Eugen Teo­doro­vici, recent instalat în funcţia de ministru al finanţelor publice după ce Darius Vâlcov şi-a dat demisia, fiind în arest în prezent. În discursul său, Eugen Teodorovici i-a asigurat pe investitorii americani că Finan­ţele sprijină dezvoltarea pieţei de capital şi că statul are în plan să listeze în acest an pachete minoritare de acţiuni la Hidro­elec­trica, Portul Constanţa şi Aeroporturi Bucureşti.
 
Un manager de fond care investeşte pe pieţele emergente al companiei americane Wellington Mana­ge­ment, cu active în gestiune de peste 900 miliarde de dolari, s-a arătat inte­resat de efectele pe care lupta anticorupţie le va avea asupra econo­miei Ro­mâ­niei. Welling­ton Ma­na­gement nu ad­mi­nistrează fon­duri de investiţii pe pieţele de frontieră. Plasa­mentele pe piaţa locală de acţiuni au fost reali­zate printr-un fond dedicat pieţelor emergente.
 
WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea
 
„Este bine că bursa de la Bucureşti depune efor­turi pentru a fi upgradată în cate­goria pieţelor emer­gente“, a spus managerul. Un alt manager de fond a vrut să ştie cât de des au loc schimbări în condu­cerile com­paniilor de stat listate la bursă. În cadrul evenimentului au avut loc întâlniri „unu la unu“ între companiile româneşti şi investitori. La aceste întâlniri au participat cele mai mari com­panii listate la bursă, în frunte cu Petrom, Rom­gaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, dar şi Banca Transilvania, BRD, Impact. Prin­tre fondurile care au avut întâlniri cu acestea s-au numărat Wellington Management, Investco, Firebird, Elliott.
 
„Un alt punct de interes pentru investitori este Hidroelectrica. Investitorii vor să ştie când se va lista compania la bursă“, a mai spus ma­na­gerul FP.
 
Managerul FP se aşteaptă ca listarea Hi­dro­electrica pe bursa de la Bucureşti să aibă loc cel mai devreme în prima jumătate a anului viitor, având în vedere că Hidroelectrica este încă în insolvenţă. FP deţine o participaţie de 20% din capitalul Hidroelectrica.
 
„Evenimentele Romania Investors Days, fie că sunt organizate la New York, la Londra sau la Bucureşti, aduc faţă în faţă companii din portofoliul nostru şi investitorii internaţionali. Astfel de întâlniri sunt importante pentru că aduc investitorii mai aproape de companii, iar managerilor acestor companii le sunt adresate întrebări despre strategia de business, despre planurile de viitor, situaţie care pune presiune pe aceştia să aibă o abordare mai responsabilă şi eficientă în conducerea companiei.“