Investiţiile în zăcăminte mature de petrol şi gaze opresc scăderea producţiei

Autor: Roxana Petrescu 03.04.2015

Producţia de gaze a României tocmai a finalizat un nou an de creştere, al treilea consecutiv, după cum arată datele cu­mulate ale celor doi mari producători, Romgaz şi Petrom, iar cea de petrol este la un nivel stabil de circa patru ani de zile, dovadă că investiţiile în zăcămintele mature pot stopa declinul natural al producţiei.

România are o tradiţie în producţia de petrol de peste 150 de ani de zile fiind prima ţară din lume cu o producţie atestată, iar pe partea de gaze producţia a început în urmă cu mai bine de 100 de ani. Odată cu avansul tehnologic însă, a crescut şi gradul de recuperare al resurselor, oamenii din piaţă spunând că încă mai este petrol şi gaz de scos din perimetre care alimentează piaţa de zeci de ani.

Chiar la începutul acestei săptămâni, Romgaz a anunţat descoperirea a două acumulări de gaze care reprezintă 3% din producţia companiei. Descoperirile au fost făcute în zăcăminte mature. „Forajul celor două sonde a fost o investiţie de circa 78 milioane de lei (19 milioane dolari). Cele două sonde au atins orizonturi de 2.600 de metri la Criş (Mureş) şi 4.100 de metri la Frasin (Suceava)“, au explicat reprezentanţii Romgaz.