Tranzacţia dintre Electrica şi FP a căzut, dar analiştii se aşteaptă la reluarea negocierilor

Autor: Radu Bostan 06.04.2015
Analiştii se aşteaptă ca Electrica (EL) şi Fondul Proprietatea (FP) să se aşeze din nou la masa negocierilor pe subiectul tranzacţiei de achiziţie a participaţiilor minoritare la filialele de distribuţie şi furnizare. Cele două părţi au interese complementare: Fondul are nevoie de bani, iar grupul energetic are conturile pline de lichidităţi.
 
Electrica şi FP au anunţat joi seară stoparea negocierilor privind posibila achiziţie de către Electrica a participaţiilor de 22% deţinute de FP în patru dintre filialele sale, deoarece nu s-au înţeles pe preţ.
 
Reacţia investitorilor a fost de a „penaliza” cele două acţiuni, după ce informaţiile neoficiale apărute la începutul anului despre faptul că cele două părţi poartă negocieri au alimentat aşteptările investitorilor dar şi cotaţiile celor două companii. Acţiunile Electrica au scăzut puternic cu 4,4% în şedinţa de vineri, iar titlurile FP au pierdut 1,17% din valoare.
 
Analiştii spun însă că cele două companii nu vor avea de ales şi vor relua negocierile. Interesul Fondului Proprietatea este să lichideze investiţiile în firme necotate la bursă şi, în acelaşi timp, să strângă bani pentru a-şi continua programul de răscumpărări ale acţiunilor proprii. FP îşi evalua participaţiile la cele patru filiale la 770 milioane de lei, bani suficienţi pentru a răscumpăra 900 milioane de acţiuni, adică în jur de 7% din capitalul propriu.
 
„Considerăm ştirea negativă pentru FP, deoarece acesta rămâne cu participaţii nelistate şi se va afla sub o presiune mai mare de a vinde alte active“, scrie Iuliana Mocanu, analist financiar la Raiffeisen Bank.
 
De cealaltă parte, Electrica are nevoie să fructifice banii obţinuţi în oferta publică iniţială (IPO), prin investiţii în reţelele de dis­tri­buţie şi achiziţii. La sfârşitul anului tre­cut, grupul avea 2,8 miliarde de lei în numerar şi plasaţi în depozite şi certificate de trezorerie.