Listările prin titluri de interes, repuse în dezbatere publică de ASF

Autor: Roxana Pricop 07.04.2015

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a repus în dezbatere publică, până miercuri 8 aprilie, proiectul de regulament necesar listărilor pe alte burse prin intermediul titlurilor de interes a acţiunilor tranzacţionate pe bursa din Bucureşti.

În noiembrie anul trecut, ASF a pus pentru prima oară în dezbatere publică acest proiect de regulament, însă consiliul instituţiei nu a întrunit majoritatea voturilor pentru aprobarea regulamentului. Acest document ar fi fost necesar listării secundare a Fondului Proprietatea pe bursa de la Londra, pe segmentul dedicat fondurilor de investiţii. Însă Greg Konieczny, managerul FP, a declarat săptămâna trecută la New York în cadrul unei întâlniri cu investitorii americani că listarea secundară va avea loc prin intermediul certificatelor de depozit (GDR-uri), instrumente folosite şi în listările Romgaz şi Electrica. Listarea secundară a FP ar urma să aibă loc în prima jumătate a lunii mai. Managerul ar fi preferat ca listarea să aibă loc prin titluri de interes, însă până în prezent ASF nu a aprobat modificările de legislaţie necesare.

O companie listată local poate emite GDR-uri pe o bursă secundară ca urmare a derulării unei oferte publice de vânzare, pentru un număr de acţiuni suport care reprezintă cel mult două treimi din numărul de acţiuni obiect al ofertei, dar fără a depăşi o treime din numărul total de acţiuni.

În cazul titlurilor de interes nu există limite impuse, potrivit proiectului de regulament.

Potrivit ASF, volumul însumat al acţiunilor corespunzătoare GDR-urilor Romgaz tranzacţionate pe principalele burse unde aceste instrumente sunt listate a fost de 27,6 milioane de acţiuni din noiembrie 2013 până în martie 2015, reprezentând 39% din volumul tranzacţionat la bursa din Bucureşti. În cazul GDR-urilor Electrica, volumul tranzacţionat reprezintă 15% din volumul de acţiuni tranzacţionate local, în perioada cuprinsă între iulie 2014 până în martie 2015.