4.000 de români îşi ţin economiile în fonduri importate din Luxemburg

Autor: Roxana Pricop 07.04.2015

Fondurile de investiţii inter­naţionale, administrate de companii străine şi distribuite local prin unităţile bancare, au atras 430 milioane de lei de la un număr de 3.913 de clienţi persoane fizice, potrivit datelor publicate de ASF şi valabile pentru finalul anului trecut.

Aceste instrumente de investiţii reprezintă concurenţa fondurilor mutuale locale, fiind preferate de investitorii cu disponibilităţi financiare mai ridicate şi cunoştinţe financiare. Mare parte din investitorii români ai acestor fonduri străine provin din clientela de private banking a instituţiilor de credit, având în vedere că preţul unei unităţi de fond poate ajunge chiar şi la 1.000 de euro. De asemenea, spre deosebire de fondurile de investiţii locale, aceste fonduri plasează banii strânşi de la clienţi pe pieţele dezvoltate de capital, precum SUA, Anglia sau Franţa, şi astfel necesită un grad mai avansat de cultură financiară alături de un apetit mai ridicat pentru risc. Toate fondurile distribuite local sunt denomi­nate în valute străine, fie în dolari, fie în euro, mare parte dintre acestea sunt însă disponibile în ambele valute.

Potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, un număr de 63 de fonduri de investiţii internaţionale, administrate de diviziile Pioneer AM şi ING AM, cu sedii în Luxemburg, alături de Erste Sparinvest şi Raiffeisen Capital Management din Austria, sunt distribuite pe piaţa locală prin intermediul reţelelor bancare din grupul-mamă.

Cel mai mare randament în ultimele 12 luni (februarie 2014 - februarie 2015) a fost obţinut de fondul american de acţiuni US Fundamental Growth, admi­nis­trat de divizia din Luxemburg a so­cie­tăţii Pioneer Asset Management. Fon­dul a marcat un câştig de 44% în dolari.

Randamentele aduse de cele mai performante fonduri străine de acţiuni sunt mai mari decât cele aduse de fondurile româneşti de acţiuni, care au încheiat ultimele 12 luni cu câştiguri de până la 15% în lei.

La extrema opusă a clasamentului sunt fondurile de acţiuni care au investit pe bursele emergente din Europa şi care au raportat pierderi în principal din cauza evoluţiei slabe a bursei din Rusia.