Acţionarii străini au adus 200 mil. lei la capitalul băncilor în două luni

Autor: Ciprian Botea 07.04.2015

Două bănci, o firmă de recuperare de creanţe şi o companie de credite de consum au primit în primele două luni din acest an injecţii de capital de 207 milioane de lei (circa 47 mil. euro) de la acţionarii străini, potrivit Registrului Comerţului. Spre comparaţie, injecţiile de capital primite de companiile financiare în ianuarie şi februarie 2014 fuseseră de 53 milioane de lei.

Cea mai mare injecţie de capital, de echivalentul a 175 mil. lei, a fost efectuată de grupul maghiar OTP, care deţine o bancă de talie medie pe piaţa locală. Laszlo Diosi, CEO al OTP Bank, declara în ianuarie că grupul maghiar vizează extinderea în ţările din regiune, iar piaţa locală este una strategică.

Totodată, grupul polonez Getin Holding, care a preluat în 2013 Romanian International Bank, a adus 14 mil. lei la capitalul băncii. Banca a primit totodată şi o linie de finanţare de 8 mil. lei, în condiţiile în care se pregăteşte să reia creditarea.

O majorare de capital de 13 mil. lei a primit şi firma de recuperare de creanţe EOS KSI. Capitalul Credius IFN, companie specializată pe credite pe termen foarte scurt cu dobânzi ridicate, a fost majorat cu aproape 5 mil. lei.