Proprietăţile rezidenţiale din România s-au ieftinit cu 2,7% anul trecut. “Nu există semnale că preţurile vor creşte semnificativ”

Autor: Andreea Neferu 07.04.2015

Preţurile proprietăţilor rezidenţiale s-au redus cu 2,7% anul trecut în România comparativ cu 2013, în piaţă existând o “perspectivă de stabilitate pentru următoarea perioadă”, potrivit indicelui proprietăţilor rezidenţiale realizat de Eurobank Property Services, subsidiară a grupului grec Eurobank EFG.

“Stabilitatea va continua pe piaţa rezidenţială din România, fără să existe semne concludente că preţurile vor suferi creşteri semnificative”, se arată în comunicatul Eurobank Property Services.

Indicele arată o scădere de 1,6% a preţurilor în ultimul trimestru din 2014 comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut. La nivel de întreg Bucureşti, indicele a scăzut cu 0,1% în ultimul trimestru, existând fluctuaţii opuse în funcţie de cartiere: în zona de centru, preţurile au crescut cu 1,1%, în timp ce la periferie a existat o scădere uşoară de 0,3%, iar indicele calculate pentru judeţul Ilfov a crescut cu 1,7% în trimestrul al patrulea.

“Preţurile proprietăţilor noi din Bucureşti au continuat să scadă mai repede decât media, ajungând la 4,8% în ultimele patru trimestre, pe când proprietăţile vechi situate în Capitală au stagnat. Cu toate acestea, la nivel naţional proprietăţile noi înregistrează scăderi mai mari decât proprietăţile vechi, de 2,6% de la an la an”, potrivit Eurobank Property Services.

În provincie, în regiunea Dunăre-Marea Neagră s-a înregistrat cea mai mare creştere trimestrială a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale, de 1,4% în ultimele trei luni ale anului trecut. Pe de altă parte, cea mai mare scădere a fost consemnată în vestul ţării, un minus de 4,9% în aceeaşi perioadă.