„După ce s-a distrus toată industria m-am dus către agricultură ca să-mi câştig existenţa”

Autor: Mădălina Dediu Panaete 08.04.2015

Iacob Haiduc, un antreprenor din Ocna Mureş (jud. Alba), a lucrat înainte de ’89 în „uzinele patriei“ ca scu­ler-matriţer, iar du­­pă Revoluţie când in­dustria locală a fost dis­­trusă a fost nevoit să se reprofileze şi a în­­­ce­put să investească în agricultură. Acum pa­­­tru ani şi-a deschis propria afacere cu ule­iuri presate la rece. El produce şi comer­cia­li­­zea­­ză uleiuri presate la rece din seminţe de floa­­rea-soarelui, de rapiţă, de dovleac şi de nucă.

„Până în 1990 am lucrat în uzinele pa­tri­ei, având meseria de sculer-matriţer, şi pen­tru că şi la noi în oraş, ca mai în toată ţara du­pă 1989 s-a distrus toată industria, am fost ne­voit ca mai toată lumea să mă reorientez spre cu totul alte domenii de unde să ne câş­ti­găm exis­tenţa. Aşa se face că m-am apucat de agri­cultură“, povesteşte antrepre­no­rul de 58 de ani, care produce „Ulei din casa Hai­du­cu­lui“. Ide­ea acestei afaceri i-a venit în pri­mul rând din dorinţa de a diversifica cul­tu­rile, du­­pă ce a început să cultive şi floa­rea-soa­­re­lui. Acum cultivă şi rapiţă şi do­vleci, ale căror se­min­ţe le pre­sează şi obţine ule­iu­ri. „Am în­ceput această afacere în ur­mă cu pa­tru ani sin­gur, do­cumentându-mă de un­de am găsit in­for­maţiile necesare. Ma­te­ria pri­ma nu o cum­­păr pen­tru că îmi pro­duc sin­gur semin­ţe­le de floa­rea-soarelui, de rapiţă, de dovleac şi altele.“

Antreprenorul, proprietar al Haiduc Iacob PFA, merge la târguri şi expoziţii cu produsele, dar încearcă să-şi vândă şi online produsele.

Un litru de ulei de floarea-soarelui costă 7 lei, în timp ce 0,5 litri de ulei de rapiţă costă cinci lei, 250 de mililitri de ulei de do­vleac au un preţ de 25 de lei, iar aceeaşi can­titate de ulei de nucă are un preţ de 30 de lei. 

„Cum se produce uleiul. Seminţele se re­col­tează de pe câmp toamna şi sunt de­po­zitate. Se îndepărtează impurităţile de pe seminţe, apoi se presează obţinându-se uleiul presat la rece. Acesta se trece apoi prin filtru de pânză şi se decantează natural, după care se îmbuteliază în sticle de unică folosinţă.“