SIF 2 cere ASF să oblige Ceramica la un nou raport de evaluare

Autor: Roxana Pricop 08.04.2015

SIF Moldova (SIF2) alături de un grup de investitori, cu deţineri cumulate de 10% din capitalul producătorului de cărămizi Brikston (fost Ceramica Iaşi, sim­bol bursier CERE), solicită Auto­ri­tăţii de Supraveghere Financiară (ASF) să oblige compania la efectuarea unui alt raport de evaluare, care să reflecte valoarea justă a acţiunilor societăţii.

Producătorul de cărămizi se află sub incidenţa reglementărilor şi a deciziei ASF de efectuare a ofertei publice de preluare obligatorie, scadentă încă din 15 iulie 2014, când s-a schimbat contro­lul indirect asupra acestei companii. Con­trolul asupra Ceramica Iaşi, rede­nu­mită în ianuarie Brikston Construction Solutions, a trecut, din mâinile fondului american Advent International, în cele ale unui fond înregistrat în Hong Kong.

În ianuarie, acţionarii companiei nu au adoptat nicio hotărâre privind situa­ţia companiei având în vedere că piaţa RASDAQ se desfiin­ţea­ză în octom­brie. Astfel, compania iese auto­mat de la tranzacţionare şi tre­buie să facă ofertă de preluare acţio­na­rilor care vor să se retragă. Potrivit legii, preţul de ofertă trebuie să fie cel puţin egal cu cel mai mare preţ dintre: preţul me­diu ponderat de tranzacţionare afe­rent ultimelor 12 luni, valoarea unitară a acti­vului net al societăţii, preţul rezultat dintr-un raport de expertiză. Potrivit SIF2, cel mai mare preţ rezultat este pre­ţul activului net contabil împărţit la nu­mă­­rul de acţiuni, respectiv 1,01 lei/acţiune. Preţul stabilit prin raportul de evaluare al expertului desemnat de com­panie este de 0,6929 lei/acţiune, mai mic cu 31,4%.

„Strategia acţionarului majoritar şi a emitentului de a întocmi un raport de eva­luare în temeiul Legii 151/2014 şi de a nu efectua ofertă publică obligatorie aduce prejudicii importante acţionarilor mi­noritari ca urmare a diferenţei de preţ/actiune. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât obligaţia de ofertă publică s-a născut înainte de adoptarea Legii nr. 151/2014, acţionarii fiind puşi în situaţia să accepte un preţ mai mic”, a spus Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF2.

Societatea este reprezentată de firma de avocatură Duţescu şi Asociaţii.