Românii au pus în ultimul an 2 mld. lei în depozite pe termen lung

Autor: Liviu Popescu 09.04.2015

Depozitele bancare cu scadenţa mai mare de un an constituite de persoanele fizice cumulau la finele lunii februarie 13 miliarde de lei (echivalentul a 3 mld. euro), în creştere cu 2,3 mld. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Economisirile pe termen lung reprezentau în a doua lună a anului 12% din totalul depozitelor la termen, potrivit celui mai recent raport lunar al BNR. Spre comparaţie, anul trecut ponderea era de 10%.

„Este o mişcare benefică pentru toate părţile, inclusiv pentru bănci, pentru că mai demult acestea aveau probleme să gestioneze sumele mari de bani pe care le primeau sub formă de depozite la vedere sau pe termen scurt cu necesarul de împrumuturi pe care le aveau pe termene mai lungi, iar aceas­tă gestiune pentru bănci presupunea costuri destul de mari“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Depozitele populaţiei însumau în februarie 108 mld. lei, în creştere cu 3 mld. lei faţă de februarie 2014, în timp ce depozitele la termen ale companiilor au ajuns la 33 mld. lei, în scăderea anuală cu 1 mld. lei.

Depozitele populaţiei cu scadenţa mai mare de un an au crescut în februarie cu 80 mil. lei faţă de prima lună a anului.  Econo­misirile pe termen lung în monedă naţională reprezintă cea mai mare parte a depozitelor la termen pe perioada îndelungată, respectiv 10,2 mld. lei, adică 78% din total.