Ieftinirea petrolului i-a pus pe furnizorii petroliştilor „on hold“

Autor: Radu Bostan 09.04.2015

Furnizorii de echipamente şi servicii pentru sectorul petrolier se aşteaptă la un an prost, cu afaceri în scădere sau în stagnare, în condiţiile în care preţul mic al petrolului i-a determinat pe clienţi, producătorii de ţiţei şi gaze, să-şi reducă investiţiile.

„Este o perioadă de conservare, nu văd cum am putea discuta de companii petroliere care să crească acum“, spune Claudiu Mureşan, directorul general al constructorului de magistrale petroliere Condmag (COMI). Compania a încheiat anul 2014 cu afaceri de 173 mil. lei şi îşi propune o ţintă „optimistă“ de venituri de 165 mil. lei. „Înainte aveai de ales între mai mulţi clienţi, erau OMV, Chevron, Romgaz, dar şi Stratum sau NIS. Acum toţi fac un pas înapoi din cauza preţului petrolului“, mai spune Mureşan, care este şi membru în boardul companiei de foraj Dafora (DAFR).

Valoarea acţiunilor furnizorilor de echipamente şi servicii pentru industria petrolieră a scăzut şi cu 30% în ultimele 12 luni, în timp ce titlurile OMV Petrom (SNP), principalul lor client, s-au depreciat cu 21%.