Companiile au datorii de aproape 190 miliarde de euro. Topul celor mai îndatorate zece sectoare din economia românească

Autor: Dana Ciriperu 09.04.2015

Gradul mediu de îndatorare al companiilor locale, calculat ca raport între datorii totale şi active totale, este de 66%, nivel cu 4 procente mai bun faţă de 2012.



Extracţia cărbunelului este cel mai în­datorat sector de activitate din Ro­mânia, cu un nivel de 411%. Pre­zenţa acestei industrii în care mai lucrează 3.000 de oameni faţă de 21.000 în anul 2008 nu este o surpriză în condiţiile în care Com­pania Naţională a Huilei (CNH) a figurat în ultimii ani în mai toate clasamentele marilor datornici.

Şi în 2013, CNH este pe primul loc în topul companiilor cu datorii mai mici de un an, cu aproape 5 miliarde de lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Pe podiumul industriilor în funcţie de gradul de îndatorare se aşază însă şi restaurantele şi extracţia minereurilor metalifere cu un grad de îndatorare de peste 100%. La Remin Baia Mare, unul dintre jucătorii de top din extracţia minereurilor,  datoriile depăşeau 550 de milioane de lei la active de 98 de milioane de lei şi afaceri de numai 40 milioane de lei în 2013, potrivit bilanţului depus de compania cu 170 de angajaţi.

„Cu cât gradul de îndatorare al unei companii este mai mare, cu atât mai ridicat va fi riscul acesteia de a intra în incapacitate de plată”, spune Dra­goş Cabat, managing partner al firmei de consultanţă Financial View.

Extracţia cărbunilor, restaurantele, construc­ţiile de clădiri, dar şi publicitatea sau jocurile de noroc sunt în top zece industrii cu cel mai ridicat grad de îndatorare, de peste 80%, potrivit topului rea­lizat de ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.

La polul opus, logistica, producţia farma, dar şi serviciile informatice au un nivel mediu de îndato­rare mai mic de 50%.  În cercetare şi în industria petrolieră gradul de îndatorare al companiilor se opreşte mai jos de 20%.