Transgaz vede un profit mai mic în 2015, dar analiştii se aşteaptă să depăşească iar bugetul

Autor: Radu Bostan 10.04.2015

Transportatorul de gaze naturale Transgaz (simbol bursier TGN) se aşteaptă ca profitul net să scadă cu 27% anul acesta faţă de rezultatul istoric înregistrat în 2014, sub povara unor costuri operaţionale mai mari. Analiştii cred însă că bugetul este prea conservator şi că emitentul va performa din nou peste aşteptări.

Compania şi-a bugetat pentru acest an cheltuieli totale de 1,25 miliarde de lei şi mizează pe venituri de 1,69 miliarde de lei, estimând că va încheia anul cu un profit net de 371 milioane de lei, potrivit bugetului aprobat de acţionarul majoritar, Ministerul Econo­miei, şi publicat în Monitorul Oficial.

În viziunea companiei, în timp ce veni­turile vor rămâne aproape neschim­bate faţă de anul 2014, chel­tuie­lile de exploatare ar urma să crească cu 17% faţă de cifra realizată anul trecut, în special pe fondul unor costuri cu bunuri şi servicii mai mari cu 21%. Compania nu a detaliat care vor fi motoarele acestei creşteri de cheltuieli, însă capitolul include costurile cu mentenanţa reţelei de transport al gazelor, care anul trecut au fost reduse cu 10% la un nivel considerat de unii analişti nesustenabil pe termen lung.