Cursul atinge minimul ultimelor şapte luni, iar leii se ieftinesc din nou

Autor: Liviu Popescu 10.04.2015

Indicatorul Robor cu scadenţa la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut ieri la 1,37% pe an, cel mai mare declin zilnic din ultimele două luni, confirmând asfel că saltul înregistrat la finalul lunii martie (spre nivelul de 1,5% pe an) a fost doar un episod izolat, generat de o lipsă temporară de lichiditate pe piaţă.

Dobânzile interbancare au scăzut cu 0,1 puncte procentuale în ultimele două zile şi au mers în aceeaşi direcţie cu cea a cursului de schimb.

Euro a scăzut ieri la 4,39 lei (atât pe piaţa interbancară, cât şi la cursul oficial calculat de BNR) şi a atins un minim al ultimelor şapte luni. Leul se apreciase faţă de euro şi în şedinţa precedentă, astfel că în ultimele două zile a câştigat 20 de bani.

„Leul a fost trezit din amorţeală miercuri şi s-a întărit la o valoare mai bună de 4,4 lei pentru un euro. (...) Aprecierea zlotului şi a forintului de miercuri sugerează o mişcare regională, pe fondul datelor mai slabe privind piaţa muncii din SUA. Pe de altă parte, nu am văzut semnele evidente ale aglomerărilor de volume, care ar putea indica o intervenţie valutară”, notează economiştii de la ING Bank.

Cursul leu-euro se menţinuse în ultimele luni într-un interval foarte îngust de 4,4-4,5 lei/euro, cu o uşoară tendinţă de apreciere a leului, în timp ce faţă de dolar şi francul elveţian moneda naţională a pierdut teren. Dolarul se apropie de 4,1 lei în prezent, în timp ce francul elveţian este în jurul nivelului de 4,2 lei.

Dobânzile la lei au avut o tendinţă descendentă în ultimele luni, iar în martie ajunsese chiar sub pragul de 1,3%, înainte de a urcas spre sfârşitul lunii la 1,5% pe an. Chiar şi mişcările reduse au însă impact asupra costului creditelor, în condiţiile în care dobânzile se află acum la niveluri foarte joase. Dobânzile au scăzut puternic în ultimii ani pe fondul procesului de relaxare monetară derulat de BNR.

Banca Naţională a redus luna trecută dobânda-cheie la 2% pe an, cu un sfert de punct procentual faţă de nivelul precedent, şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii la 10% pentru lei şi la 14% pentru valută.

Decizia băncii centrale era aşteptată de analişti care estimează că nivelul actual al ratei dobânzii de politică monetară s-ar putea menţine până la finele anului viitor. În 2014, instituţia a tăiat dobânda cheie de cinci ori, iar în primele trei luni din acest an a mai operat încă alte trei reduceri.

Creditarea în lei a crescut în aceste condiţii. Băncile locale aveau la finele lunii februarie un sold de credite de 92 mld. lei acordate în monedă naţională populaţiei, în urcare cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce finanţările în valută acordate persoanelor fizice s-au contractat cu 10% şi au ajuns la 62 mld. lei.