Analiştii aruncă pe piaţă previziuni economice din ce în ce mai pozitive. Banca Transilvania vede o creştere economică de 4,1% în 2015

Autor: Iulian Anghel 10.04.2015

Analiştii Băncii Transilvania prognozează pentru 2015 o creştere economică record pentru vremurile postcriză, de 4,1%, pe fondul veştilor bune care vin din SUA, din Europa, dar şi din mediul intern.

Miercuri analiştii de la ING Bank îşi majoraseră şi ei estimările de creştere economică de la 3,1% la 3,3% pentru 2015 şi de la 2,9% la 4,1% pentru 2016, la o zi după ce guvernul a anunţat reducerea TVA.

Tot miercuri, vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis arătase că forurile europene se aşteptă ca rata de creştere economică a României să fie de 2,7% anul acesta şi de 2,9% anul viitor.

Analiştii Băncii Transilvania îşi motivează optimismul prin evoluţia recentă din zona euro din SUA, dar şi a spaţiului intern.

„Pe plan intern ne aşteptăm la accelerarea economiei, prin intermediul relansării investiţiilor, proces susţinut atât de politica monetară relaxată, dar şi de perspectiva relaxării fiscal-bugetare (reducerea TVA la alimente la 9% de la 1 iunie)“, spune Andrei Rădulescu, senior analist al Băncii Transilvania.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

După ce anul trecut consumul intern a crescut cu 4,5%, analistul se aşteaptă pentru 2015 la un avans de 3,8%.

Potrivit analizei BTmonthly publicate ieri, investiţiile productive ar urma să aibă un avans de 5% în 2015 după o cădere de 3,5% în 2014 şi de 7,9% în 2013. Este de aşteptat şi o creştere a consumului public cu 0,7%, după o creştere de 3,8% în 2014.

Exporturile sunt aşteptate să crească cu 4,7%, după un avans de 8% anul trecut, iar importurile cu 6%, după, după un avans de 7,7% în 2014. Raportul citat anticipează că deficitul bugetar nu va depăşi ţinta convenită de 1,8% din PIB, în ciuda discuţiilor legate de efectul asupra bugetului al scăderii TVA.

„În sfera economiei financiare sunt posibile pusee de volatilitate, determinate de ajustări în sfera claselor de active şi reorientări ale fluxurilor de capital. În România reducerea TVA la alimente ar putea determina o dinamică anuală a inflaţiei temporar negativă şi un nou nivel minim pentru inflaţie în 2015 (0,3% an/an). Astfel, ne aşteptăm ca BNR să continue relaxarea politicii monetare, dar, îndeosebi, prin intermediul nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii“, spun analiştii Băncii Transilvania.