Integrarea giganţilor Lafarge şi Holcim va dura între un an şi un an şi jumătate

Autor: Andreea Neferu 10.04.2015

Grupurile din industria materialelor de construcţii Lafarge din Franţa şi Holcim din Elveţia, care se pregătesc să fuzioneze, vor avea nevoie de 12 până la 18 luni pentru a se putea integra într-o singură companie, a spus viitorul şef propus al gigantului Lafarge Holcim, Eric Olsen, citat de agenţia de presă Reuters.

Actualul CEO al Lafarge, Bruno Lafont, care fusese propus iniţial pentru şefia viitorului grup LafargeHolcim, dar care nu s-a bucurat de acceptul acţionarilor Holcim, a spus că fuziunea este aşteptată să fie finalizată în iulie, cel mai probabil pe 15 iulie.

Consiliile de administraţie ale Lafarge şi Holcim au aprobat recent numirea lui Olsen, vicepreşedinte executiv al Lafarge, în funcţia de CEO al viitorului grup LafargeHolcim. Olsen (51 de ani) a intrat în grupul francez în 1999 şi este membru al comitetului executiv Lafarge din 2007.

Fuziunea dintre cei doi giganţi a trecut în ultimele săptămâni printr-un impas după ce Holcim a cerut revi­zuirea condiţiilor de realizare a tranzacţiei, printre care şi renegocierea poziţiei de CEO, pentru care iniţial fusese propus actualul şef al Lafarge, Lafont.

Fuziunea celor două grupuri din industria cimentului este cu atât mai importantă pentru piaţa locală cu cât activele din România ale Lafarge, printre care şi două fabrici de ciment, ar urma să îşi schimbe proprietarul. Astfel, irlandezii de la CRH, care vor plăti 6,5 miliarde de euro pentru mai multe active puse la vânzare la nivel interna­ţional de Lafarge şi Holcim, ar urma să preia şi fabricile Lafarge din România.

Fuziunea dintre Lafarge şi Holcim este cea mai mare tranzacţie din industria mondială a materialelor de construcţii din ultimele două decenii, urmând să creeze un grup cu vânzări de circa 30 de miliarde de euro anual.