Un fond mutual a câştigat 34% în trei luni din raliul francului

Autor: Roxana Pricop 14.04.2015

Pariul pe aprecierea francului elveţian şi investiţiile pe bursa austriacă au fost strategiile de investiţii care au adus cele mai mari câştiguri fondurilor mutuale în primul trimestru, de până la 34,6% în euro.

Fondul mutual Audas Piscator a obţinut un randament de 34,6% în euro în primele trei luni din an, de peste 15 ori mai mare decât dobânda bancară adusă de un depozit. În acelaşi interval, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a stagnat. Fondul a pariat pe aprecierea francului elveţian în raport cu moneda europeană şi a reuşit să bată toate celelalte fonduri deschise locale.

Audas Piscator, fond cu risc ridicat, este administrat de societatea Atlas Asset Manage­ment condusă din funcţia de preşedinte de Dragoş Balaci, fost dealer-şef la ABN Amro (devenită ulterior RBS Bank). El are o experienţă de opt ani în tranzacţionarea valutelor.

Al doilea clasat este fondul de indice BT Index ATX, administrat de BT Asset Management, cu un randament de 14,5% în euro după primele trei luni. Fondul copiază principalul indice bursier al pieţei austriece de acţiuni, care s-a apreciat cu 16% de la începutul anului. Anul trecut, bursa austriacă a scăzut puternic cu peste 20%, iar fondul a urmat scăderea indicelui.