CE Oltenia investeşte 870 mil. lei în acest an

Autor: Carol Dan 17.04.2015

"În afară de cele necesare finalizării proiectelor începute la termenele impuse se vor aloca fonduri pentru realizarea unor proiecte în scopul reducerii influenţei CO2 în costurile de exploatare. Se va construi o staţie de brichetare a cărbunelui din zona Motru care are putere calorică foarte mare, în scopul obţinerii de certificate verzi şi creării unor alternative pentru vânzarea de cărbune şi pentru noi locuri de muncă", potrivit datelor companiei de stat.

Compania a nu precizat valoarea investiţiei în staţia de brichetare a căbunelui. Acest proiect, care vizează transformare cărbunelui în brichete care apoi ar urma să fie arse în centrale termice pentru generarea de energie electrică şi termică, a fost iniţiat încă din 2013.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de seră echivalează cu o tonă de CO2 emisă în atmosferă. Aceste certificate reprezintă practic dreptul unei companii de a polua. Companii din sectoare economice precum energie, petrol sau metalurgie primesc anul un număr de certificate. Dacă aceste companii poluează mai mult decât numărul de certificate alocat, trebuie să cumpere certificate de pe piaţă.

Pe de altă parte, certificatele verzi reprezintă sistemul de sprijin pe care statul român îl pune la dispoziţia investitorilor în energie verde. Numărul de certificate verzi diferă în funcţie de tehnologia folosită la producerea electricităţii.

Producătorul de cărbune şi energie electrică şi termică a realizat în 2014 o cifră de afaceri de 2,6 miliarde de lei , iar pentru acest an a prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuilei afaceri de 2,8 miliarde de lei, în creştere cu 7,6%.

Totodată, Complexul Energetic Oltenia estimează că în acest an va produce 14 TWh de electricitate, în creştere cu 5,2% comparativ cu nivelul de 13,3 TWh înregistrat anul 2014. Producţia de cărbune a companiei este prognozată să crească cu 14,8%, de la 21,5 milioane tone la 24,7 milioane tone.

Compania precizează că în acest an estimează scăderea cu 2% a consumului de electricitate la nivel naţional, ca urmare a falimentului sau a reducerii activităţii unor mari consumatori de energie electrică.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexelor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW şi este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.