Vulcan Bucureşti vrea să intre în producţia de energie

Autor: Radu Bostan 17.04.2015

Vulcan Bucureşti (simbol bursier VULC) ia în calcul diversificarea activităţii prin intrarea în producţia şi furnizarea de energie electrică şi de abur tehnologic, cât şi în comercializarea gazelor, arată o propunere care va fi discutată de acţionari în adunarea generală din 19 mai. Mutarea ar însemna o încercare de diversificare a activităţii producătorului de cazane pentru termocentrale, care se află în insolvenţă din 2013, iar iniţiativa a aparţinut acţionarilor, potrivit administratorului judiciar Adrian Munteanu.

Vulcan, care a raportat o cifră de afaceri de 48,6 milioane de lei în 2013, realizase vânzări de doar 8,1 milioane de lei după primul semestru din 2014, adică după declararea insolvenţei, deşi avea o ţintă de 26 milioane de lei pentru întreg anul. Pierderile care în 2013 au fost de 34,2 milioane de lei se ridicau la 4,8 milioane de lei după prima jumătate din 2014, potrivit celor mai recente date disponibile. Acţiunile companiei, care sunt suspendate de la tranzacţionare până la aprobarea planului de reorganizare, vor fi mutate de pe piaţa RASDAQ pe piaţa AeRO.

Vulcan era înainte de ’89 una dintre uzinele importante de pe platforma industrială IMGB din Capitală care dădea de lucru la 6.500 de oameni şi cu care România se mândrea pentru că aici se realizau componentele de bază ale termocentralelor. Anul trecut compania avea mai puţin de 1.000 de angajaţi după ce a intrat în insolvenţă cu datorii de 45 mil. euro şi se chinuie să supravieţuiască după ce în ultimii ani comenzile au fost tot mai puţine şi starea uzinei s-a degradat continuu.