Consiliul Concurenţei: Energia, retailul alimentar şi achiziţiile publice, cele mai neconcurenţiale pieţe

Autor: Corina Mirea 17.04.2015

Sectorul de energie, cel de retail ali­mentar, achiziţiile publice şi in­dustria de transport în regim de taxi sunt unele dintre cele mai necon­cu­ren­ţiale pie­ţe de pe plan local şi care anul trecut au fost amen­date de Con­si­liul Con­cu­ren­ţei pentru încălcarea le­­gislaţiei în domeniu.

În jur de 50 de astfel de firme au fost sanc­ţio­na­te în 2014 de Consiliul Con­­­curenţei cu amenzi în va­loare to­ta­lă de 41,5 mil. euro, de două ori mai mult ca în 2013, po­tri­vit in­­for­­ma­­­ţiilor publi­cate ieri la eve­ni­men­tul de lansare a raportului de acti­vi­tate. 

În următoarele luni, instituţia pu­bli­­că va sta cu ochii pe sectorul ener­giei, unde consideră că există prea pu­­­ţine companii de profil care com­pun mediul de afaceri, dar şi pe licita­ţi­­ile pentru furnizarea laptelui şi a cor­­nurilor în şcoli, unde suspectează tru­­­carea acestora. Astfel că, până la fi­­nalul anului, Consiliul Concurenţei va definitiva investiga­ţi­ile din aceste do­menii, dar şi pe cele aflate în de­ru­lare în industria IT.

Totuşi, amenzile din acest an nu se vor mai ri­dica la nivelul ce­lor din 2014, când doar un car­tel din in­dus­tria ali­men­ta­ră (Mega Image, Metro, re­al, Selgros şi 21 de fur­nizori ai lan­ţurilor) a fost sanc­ţionat cu 35 mil. euro pentru sta­bi­lirea pre­­ţu­rilor de vânzare la raft şi pentru com­­portament anticon­cu­ren­ţial în pri­vinţa promoţiilor.