Creşte presiunea pe clienţii cu credite în franci elveţieni: cursul a crescut cu 2% într-o săptămână

Autor: Liviu Popescu 17.04.2015

Francul elveţian a crescut ieri la 4,28 lei, nivel care nu mai fusese atins de la sfârşitul lunii ianuarie, după ce în ultima săptămână leul a pierdut aproape 2% în faţa monedei elveţiene, ceea ce pune din nou presiune pe cei 75.000 de români cu credite în această valută. Francul elveţian se apreciase puternic în a doua jumătate a lunii ianuarie, dar ulterior cotaţiile s-au stabilizat la un nivel mai jos, atingând un minim de 4,1 lei la jumătatea lunii martie. Francul este acum cu circa 4% peste acel nivel.

Moneda elveţiană atinsese în ia­nua­rie un maxim istoric de aproape 4,6 lei în ianuarie după decizia băncii centrale a Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci/euro, pe care îl practica din septembrie 2011, mişcare care a generat un şoc pe piaţa valutară. La doar câteva ore după anunţul instituţiei, francul elveţian s-a apreciat cu până la 38% faţă de dolarul american şi cu 40% faţă de euro, evoluţie care s-a reflectat şi pe piaţa valutară de la Bucureşti.

Francul a crescut atunci cu până 25% faţă de leu în doar câteva zile, ceea ce a împovărat şi mai mult pe cei 75.000 de români cu credite în această monedă. Mulţi dintre aceştia s-au împrumutat în ur­mă cu şapte-opt ani când paritatea era cotată la 2-2,2 lei/franc şi fuseseră nevoiţi să suporte deja o apreciere substanţială a francului în perioada de criză. Com­parativ cu nivelul de la finele anului tre­cut, francul elveţian este mai mare cu 15%.

O altă monedă care înregistrat o apre­­ciere semnificativă în primele trei luni este dolarul american, respectiv 12%. De asemenea, moneda americană a înregistrat şi cel mai mare avans comparativ cu primăvara anului trecut, de aproximativ 28%. În mar­tie 2014, cotaţiile dolarului erau în jurul nivelului de 3,2 lei. Re­ferinţa anunţată ieri de BNR pen­tru euro a scăzut uşor la 4,41 lei, în timp ce dolarul s-a de­prec­iat cu aproape 1% şi a ajuns la 4,13 lei. Acum, raportul euro/dolar este de 1,05 pe pieţele in­ter­na­ţio­nale, faţă de 1,2 anul trecut, apre­cierea dolarului pe pieţele externe având efecte şi pe piaţa locală.

Tranzacţiile cu dolari sau franci sunt reduse pe piaţa valutară de la Bucureşti, astfel că BNR cal­cu­lează cursurile oficiale pentru aceste monede pe baza cotaţiilor euro/dolar şi euro/franc pe pieţele externe şi a cotaţiei leu/euro pe piaţa locală.

Per­soanele fizice au credite în do­lari de echivalentul a 300 mil. lei şi cre­dite în franci elveţieni de a­proape 10 mld. lei. Pe de altă par­te, valoarea cumulată a de­po­zi­telor în cele două monede atinge 6,4 mld. lei.