Fondul Proprietatea are de încasat dividende de jumătate de miliard de lei

Autor: Roxana Pricop 17.04.2015

Fondul Proprietatea (FP) are de încasat divi­den­de de circa 542 milioane de lei de la cele mai mari companii din portofoliu în acest an. Cei mai mulţi bani vor veni de la Hidroelectrica, companie în insolvenţă unde fondul este acţionar cu 20% din capital, şi nu de la OMV Petrom cum s-a întâmplat în anii anteriori.

Raportat la anul trecut, dividendele pe care FP le are de încasat de la Petrom, Romgaz şi Nuclearelectrica sunt mai mici, fie din cauza rezultatelor financiare slabe ale com­pa­niilor, fie din cauza reducerii participaţiei cum este cazul la Romgaz. De la Petrom, FP are de încasat dividende în va­loa­re brută de 120,5 milioane de lei din profitul făcut de com­panie în 2014, faţă de dividende de 331 milioane de lei înca­sate de fond în 2014 din profitul record raportat în 2013. Profitul net al Petrom a scăzut cu 56% anul trecut.  Pachetul de 18,9% din capitalul Petrom este cea mai valoroasă par­ticipaţie a FP, cu o pondere de peste 30% din activele de 12,6 mld. lei.

De la Hidroelectrica, a doua cea mai valoroasă participaţie, cu o pondere de 17% din active, fondul ar avea de încasat dividende de 192 milioane de lei. Administratorul judiciar al Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, aflat în insolvenţă, a declarat recent pentru ZF că va propune creditorilor şi acţionarilor com­paniei distribuţia de dividende reprezentând 80% din pro­fitul record de 1,2 miliarde de lei raportat în 2014. Dis­tribuţia s-ar ridica la 960 milioane de lei (valoare brută). În 2014, Hidroelectrica nu a plătit dividende.