Fermierii au pus soia pe 110.000 de hectare, recordul ultimilor opt ani

Autor: Gabriel Razi 17.04.2015

Agricultorii s-au bătut în această primăvără pe sacii cu seminţe de soia convenţională, iar însămânţările sunt estimate la 110.000 de hectare, un plus de o treime faţă de anul trecut.

Acesta este şi cel mai mare pariu pe soia făcut de fermieri după 2007, atunci când a fost interzisă cultivarea locală a se­min­­ţelor de soia modificată genetic, o cultură tradiţională în Româ­nia în urmă cu două decenii. „Eu nu am renunţat nici­oda­­tă la soia, nici atunci când cul­tu­ra nu avea un preţ bun“, spu­ne Maria Perianu, de la Agro Periland din Brăila, o fermă de 1.400 de hectare, din care un sfert acoperită cu soia.

Suprafeţele însămânţate cu soia sunt în creştere de trei ani, perioadă în care piaţa a avansat cu două treimi.

„A fost bă­ta­ie pe sacii de soia, cererea a explodat. Fermie­rii s-au dus chiar şi către ţările vecine să caute seminţe“, spune Flo­rin Constantin, şeful producătorului francez de se­min­ţe Euralis, o afacere locală de peste 6 mil. euro anul trecut.

Afacerea cu seminţe de soia este în România un segment în care se învârt peste 60 mil. euro anual. România are unul din­­tre cele mai mari potenţiale de producţie pentru soia din UE, care este şi cel mai mare importator de soia modificată genetic din lume, după China.